Bekijk hier de genomineerde documentaires voor de Gouden Kalveren 2015 voor de beste korte en lange documentaire en voor de beste korte film. De winnaars zijn op vrijdag 2 oktober bekend gemaakt tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival.

Winnaars Gouden Kalf 2015

Beste lange documentaire

Een onconventionele, poëtische vorm van een ernstig maatschappelijk probleem: het uitzichtloze van vluchtelingen die vastzitten aan de rand van Europa. Een groep vluchtelingen probeert per boot illegaal Europa binnen te komen. De hel breekt los als een oude man overboord slaat. Zijn bewustzijn glijdt naar een andere, donkere en hallucinerende dimensie. Wanhopig op zoek naar verlossing, ervaart zijn ziel de werkelijkheid van vele aangespoelde vluchtelingen aan de grens van het vermeende paradijs, Europa.

 NPO Doc sprak met regisseur Morgan Knibbe voor aanvang van de premiere van zijn film op IDFA 2014.

Beste korte documentaire

In de zomer van 1983 op een geheime locatie ergens in de DDR probeert het jonge echtpaar Thomas en Gundula Anhalt met hun kinderen naar het Westen te vluchten in een zelfgebouwd vliegtuigje. Hun vluchtpoging wordt verraden, en de ouders worden gescheiden van hun kinderen gevangen gezet in de kelders van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.

Regie: Hester Overmars 

Alle genomineerden

Beste korte documentaire

Herta Müller heeft vele indringende romans geschreven, altijd gebaseerd op haar eigen belevenissen, maar tegenwoordig beschrijft ze haar herinneringen veelal in de vorm van gedichten. Haar collagegedichten, rond trefwoorden uit haar getormenteerde leven, vormen samen het alfabet van haar angst. Een reis - met behulp van deze gedichten - door Herta's leven en de roerige geschiedenis van Roemenië.

Regie: John Albert Jansen

In de zomer van 1983 op een geheime locatie ergens in de DDR probeert het jonge echtpaar Thomas en Gundula Anhalt met hun kinderen naar het Westen te vluchten in een zelfgebouwd vliegtuigje. Hun vluchtpoging wordt verraden, en de ouders worden gescheiden van hun kinderen gevangen gezet in de kelders van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.

Regie: Hester Overmars

Plaats van handeling is de meldkamer van 112. Aan het woord is Esmeralda die ondertussen de trauma-helicopter inschakelt. In Volgens Protocol volgen wij haar en collega-verpleegkundige Inge tijdens hun dienst. Door de invoering van een nieuw protocol is het werk van de centralisten ingrijpend veranderd. Ondanks de vaak heftige gebeurtenissen waarmee ze worden geconfronteerd moeten ze ervoor zorgen dat ze scoren, punten halen.

Kijk hier het interview met de regisseur Anne-Marieke Graafmans.

Beste lange documentaire

Een onconventionele, poëtische vorm van een ernstig maatschappelijk probleem: het uitzichtloze van vluchtelingen die vastzitten aan de rand van Europa. Een groep vluchtelingen probeert per boot illegaal Europa binnen te komen. De hel breekt los als een oude man overboord slaat. Zijn bewustzijn glijdt naar een andere, donkere en hallucinerende dimensie. Wanhopig op zoek naar verlossing, ervaart zijn ziel de werkelijkheid van vele aangespoelde vluchtelingen aan de grens van het vermeende paradijs, Europa. Kijk hier een interview met regisseur Morgan Knibbe voorafgaand aan de première op IDFA.

Toen Claudia Paz y Paz aangesteld werd als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie in Guatemala, wisten filmmaker Joey Boink en researcher Sander Wirken wat hen te doen stond: haar verhaal vertellen. Vier jaar lang volgden ze Paz y Paz, die het als eerste vrouw op deze positie en met een achtergrond in de mensenrechten niet gemakkelijk kreeg tussen de corrupte oud-generaals.

Kijk hier het gesprek met de makers Joey Boink en Sander Wirken.

Sarina Vitta spreekt regisseur Gulsah Dogan over Naziha's Lente. In deze documentaire vecht de alleenstaande Naziha - ooit bestempeld als moeder van 'een van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam' - voor haar vrijheid en die van haar tien kinderen.

Naziha's Lente is helaas niet meer online te bekijken. 

 

 

Satudarah, de motorclub die veelvuldig in het nieuws is wegens vermeende criminele activiteiten, is een geheime wereld vol rituelen en codes. 'Ouderwetse' idealen zoals viriliteit, broederschap, trouw, moed en spiritualiteit staan er hoog in het vaandel. De film laat zien hoe de nieuwe generatie leiders - Angelo, Olla, Mima en Bota - Satudarah binnen enkele jaren ombouwen van een onbekend Nederlandse clubje tot een internationaal conglomeraat. Deze ontwikkeling gaat niet zonder problemen.

Kijk hier het interview met de regisseur Joost van der Valk.

Bijna iedere jongere in het westen is het voor kortere of langere tijd geweest of kijkt er naar uit het te worden: een backpacker. Een wereldreiziger met slechts het minimale aan bagage op zoek naar stukjes ongerepte aarde. Dat dit niet alleen een avontuur is voor de backpacker zelf, maar ook voor de bewoners van die paradijsjes zien we in Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice.

Regie: Daan Veldhuizen

Kijk hier het interview met de regisseur Daan Veldhuizen

 

Beste korte film

De bioscoop behoort tot een van de meest geliefde cultuurinstellingen van Nederland. Toch kennen veel mensen de voorfilm niet meer. Vroeger werden er in de bioscoop dikwijls artistieke voorfilms afgespeeld voorafgaand aan de daadwerkelijke film. Douwe Dijkstra maakte de korte film Voor Film, die zo kort is als de traditionele voorfilms.