Op woensdag 23 september gaat de 35ste editie van het Nederlands Film Festival van start. De Nederlandse film wordt tien dagen lang in het zonnetje gezet met vertoningen van speelfilms, animaties, televisiedrama's en natuurlijk documentaires. NPO Doc vroeg bekende Nederlandse acteurs naar hun favoriete Nederlandse documentaire.

Stefanie van Leersum kiest: Bloody Mondays & Strawberry Pies

Stefanie van Leersum speelt de hoofdrol in Suspicious Minds die dit jaar tijdens Stukafest@NFF te zien is. De mozaïek-dramaserie over een huisfeest in een villa, speelt zich van achter naar voren af. Het laaste uur van het feest is als eerst te zien.

Stefanie van Leersum over Bloody Mondays & Strawberry Pies:

"Het leven zou zo mooi kunnen zijn. Als we maar wisten wat ermee te doen’ - Met dit citaat van Greta Garbo start de film Bloody Mondays & Strawberry Pies. Een documentaire over de (creatieve) kracht van de verveling. Voor mij vooral een gedachtenfilm over de basale, maar toch in het dagelijkse leven nauwelijks gestelde vraag, naar de zin van het bestaan."

Nadja Hüpscher kiest: Het nieuwe Rijksmuseum

In 1999 won Nadja een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor De boekverfilming. In 2004 speelde ze in de film Simon die tijdens het NFF in 2008 na Zwartboek werd verkozen als beste Nederlandse film aller tijden.

Nadja Hüpscher over Het nieuwe Rijksmuseum:
"Het was net of ik naar een stuk van Shakespeare zat te kijken. Over macht, verkwisting, jaloezie en liefde De 'rol' van de concierge, de man met de sleutels is me nog het meest bijgebleven. Hij spreekt niet zo geleerd als de kunstkenners en de hoge bazen, maar hij weet alles van het museum en eigenlijk ook van het leven.

Tygo Gernandt kiest: De Jeugd van Tegenwoordig: De Formule

Tygo Gernandt won vorig jaar tijdens het NFF de prijs De Gouden Gluiperd voor beste Nederlandse filmschurk voor zijn rol in Van God Los.

Tygo Gernandt over De Jeugd van Tegenwoordig: De Formule:
"Is echt een heerlijke eerlijke documentaire over vier mannen die, vind ik, de Nederlandse rap industrie hebben veranderd! Niet alleen met hun taal maar ook met hun voorkomen. Het gaat niet om gouden sieraden en brede schouders. Het gaat over vernieuwend zijn en anders. Heel mooi om te zien hoe de mannen de voeten op de grond houden en zich totaal niet van hun stuk laten brengen door de industrie. Ik hou van ze!"

Sigrid ten Napel kiest: Ne Me Quitte Pas

Sigrid ten Napel is dit jaar het gezicht van het NFF. Ze staat niet alleen op de poster van het festival, maar is ook te zien in verschillende producties waaronder PRINS, waarvoor ten Napel werd genominneerd voor een Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Sigrid ten Napel over Ne Me Quitte Pas:
"Ne Me Quitte Pas, is geen lofzang op het leven en ook geen strijdlied voor het bestaan, maar toont wel aan wat een strijd het leven kan zijn. 'Ne me quitte pas' toont de onverwachte overlevingsdrang wanneer de beslissing om te sterven eigenlijk al is genomen. Hoe vriendschap een eerste levensbehoefte is, maar het vaak niet wint van eenzaamheid. Een schrijnend, maar prachtig portret van twee door het leven getekende mannen."

Frank Lammers kiest Sergio Herman: Fucking Perfect

Frank Lammers speelt de hoofdrol in de openingsfilm van het Nederland Film Festival:      J Kessels. In deze roadtrip-film, geregisseerd door Erik de Bruyn, kruipt Lammers in de huid van een kettingrokende snackbarliefhebber.

Frank Lammers over Sergio Herman: Fucking Perfect:
"Een met liefde gedraaid portret (op film!) over de onvoorwaardelijke passie van een genie."
 

Wende Snijder kiest: Van Dis in Zuid Afrika

Zangeres Wende Snijder maakt tijdens het NFF haar debuut in de speelfilm ZURICH. Ze speelt hierin Nina die na het verongelukken van haar grote liefde ontdekt dat hij een dubbelleven leidde.

Wende Snijder over Van Dis in Zuid Afrika:
"Al jaren ben ik een groot bewonderaar van het werk van Adriaan van Dis. Ik hou van zijn taal, zijn humor en scherpzinnigheid. Toevallig lees ik op dit moment het boek Tikkop, wat ook over een van zijn reizen naar Zuid-Afrika gaat. Mijn keuze valt op de documentaire serie waarin hij door Zuid-Afrika reist. Ik voel een sterke verbinding met het land, ben er reeds een aantal keer geweest, om te reizen en ook om met kinderen te werken. Het is een heftig land, prachtig en oncomfortabel. De Zuid-Afrikaanse schrijfster en dichteres Antjie Krog is een grote inspiratiebron, ze heeft veel geschreven over haar cultuur, over het moeilijke verschil tussen blank en zwart, arm en rijk, over geschiedenis en schuld. Ze heeft een prachtige van der Leeuwlezing over de situatie van haar land gegeven in 2006. Afgelopen 4 mei heb ik samen met Adriaan van Dis en Typhoon in Carre een voorstelling mogen maken naar aanleiding van de Dodenherdenking en we hebben als slotlied in het Afrikaans een van haar gedichten op muziek gezongen."

"Op dit moment werk ik aan een nieuw album dat onder andere draait rond het thema ontworteling en verankering. In de zoektocht naar inspiratie daarover zal deze serie mij ongetwijfeld kunnen aansteken."

Van Dis in Afrika