Precies een jaar geleden pleegden islamitische fundamentalisten een aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De discussie rondom de vrijheid van meningsuiting laaide hierdoor andermaal op. Maar wat betekent vrijheid nou eigenlijk? En wat is het belang van striptekenaars en cartoonisten in het medialandschap?

Een partijtje vrijheid

In Een partijtje Vrijheid buigt Tegenlicht zich met dwarse denkers als de Duitse filosoof en historicus Peter Sloterdijk en de Amerikaanse letterkundige Stanley Fish over het begrip vrijheid. Wat is de definitie, hoe vrij zijn we werkelijk, zijn er beperkingen aan vrijheid van meningsuiting? En hoe geconditioneerd zijn we als we ons vrij voelen?  In Tegenlicht een zoektocht naar de vrijheid. Filosoof en publicist Rob Wijnberg is de gids bij deze poging de gekaapte vrijheid terug te claimen en haar betekenis opnieuw tegen het licht te houden.

Strips gaan de strijd aan

Sinds een jaar of twintig is er nieuw soort stripverhaal dat mensen een andere kijk geeft op het verschijnsel oorlog: de journalistieke strip. Wereldwijd zijn er op dit moment vele stripjournalisten die dit soort oorlogsverslaggeving bedrijven en ze voorzien in een belangrijke behoefte: ze duiden de consequenties die oorlog, genocide en revolutie hebben voor gewone mensen.