Op 1 januari kwam er na zeventig jaar een einde aan het bestaan van de omroep IKON. De ontwikkeling en productie van documentaires in de IKON-traditie gaat door, want vanaf 1 januari 2016 gaan de documentaire-afdelingen van IKON en EO samen verder. Ter gelegenheid van dit afscheid èn nieuwe begin presenteert NPO Doc enkele van de beste documentaires die de IKON heeft gemaakt in de afgelopen jaren, in samenwerking met regisseurs en producenten uit binnen- en buitenland.

Mijnwerkers onder Vuur

Rehad Desai (2014) Int. Emmy Award
Reconstructie van de 7 dagen vóór de bloedige confrontatie tussen de Zuid-Afrikaanse politie en stakende mijnwerkers in september 2012 waarbij 34 stakers werden gedood.
 

Five Broken Cameras

Emad Burnat & Guy Davidi (2011) div. prijzen
De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera's. Elk van deze camera's vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de Israëlische onderdrukking.
 

900 Dagen

Jessica Gorter (2011) IDFA Best Dutch Documentary
Negenhonderd dagen lang werd Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog belegerd door Duitse troepen. De drie miljoen inwoners zaten als ratten in de val. Enkele overlevenden blikken terug.
 

Bloody Mondays & Strawberry Pies

Coco Schrijber (2008) Gouden Kalf
Documentaire over de creatieve kracht van verveling.
 

Raak me waar ik voelen kan

Simone de Vries (2007) Gouden Kalf
Portret van de Amerikaanse cartoonist John Callahan die er, ondanks het feit dat hij verlamd is, een excentrieke levensstijl op nahoudt.
 

Dood op Verzoek

Maarten Nederhorst (1994)
Spraakmakende documentaire over euthanasie, toen die wettelijk nog niet was toegestaan, maar wel werd gedoogd.