Welke korte documentaire verdient een Gouden Kalf? Vrijdagavond 3 oktober maakt de jury tijdens het Gala van de Nederlandse Film de winnaar bekend. Bekijk hier de documentaires en oordeel zelf.

Tijs Tinbergen & Jan Musch - MeesTV

Natuurfilmmaker Tijs Tinbergen groeide op in de ongerepte natuur waar zijn vader onderzoek deed naar koolmezen. De liefde voor de mees is besmettelijk, want in alle huizen van de familie Tinbergen staan nestkastjes met camera's waarop de vogels dag en nacht worden gevolgd. Als de moeder van Tijs naar het verzorgingshuis vertrekt, moet ze afscheid nemen van haar mezenfamilie.

Jeroen van Velzen - A Goat For a Vote

Kenia slaakt een zucht van verlichting als na de presidentverkiezingen van 2013 geweld uitblijft, ook al zijn er sterke geruchten van verkiezingsfraude. Ondertussen wordt een nieuwe generatie klaargestoomd voor het democratische proces: de Majaoni Secondary School kiest haar nieuwe president. Zal de intelligente Magdalene de leerlingen kunnen overtuigen van de voordelen van een vrouw als leider? Krijgt underdog Harry voldoende kokosnoten verkocht voor een succesvolle campagne? Of kunnen beiden niet in de buurt komen van de geboren winnaar Saïd?

Masha Novikova - Oleg Klimov, Brieven aan jezelf

Twaalf jaar lang heeft oorlogsfotograaf Oleg Klimov het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gedocumenteerd. Bij nagenoeg alle conflicten en etnische spanningen in de jaren '90 was hij aanwezig. Zijn foto's verschenen op de voorpagina's van vele westerse kranten, als stille getuigenissen van het oorlogsgeweld in de voormalige Sovjet-Unie.  

Bekijk de genomineerde documentaires