Gay-K

VPRO

Gay-K

VPRO

Tim den Besten en Nicolaas Veul gingen voor VPRO Dorst naar Oekraïne met de verwachting een documentaire te maken over de allereerste Gay Pride in het land. Vanwege gewelddadige interventies mocht het nooit komen tot een volwaardige optocht.

De organisatoren van de Pride, die wel op de geheime locatie aanwezig waren voor een persconferentie, werden belaagd door antihomo activisten met mondkapjes en pepperspray. Twee belandden na fysiek geweld met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Extreme homofobie is wijdverspreid en neemt een steeds prominentere rol in de Oekraïense samenleving in. Er wordt momenteel zelfs gesproken over de invoering van een nieuwe wet tegen zogenaamde 'homopropaganda'. Dit zou betekenen dat bijna alles strafbaar wordt: het dragen van een regenboogsjaal, homofeesten, seksuele voorlichting en uit de kast komen. In sommige delen van Rusland bestaat een dergelijke wet al.

Omdat met het EK 2012 alle ogen op Oekraïne en Polen gericht zijn, nam de homogemeenschap de kans om de internationale gemeenschap te attenderen op hun slechte situatie. In Gay-K 2012 wordt het belang van zo'n pride pas echt duidelijk. De geinterviewde homoactivist Stas Mischenko stopt abrupt met praten als een toevallige passant te dicht in de buurt komt en kijkt continu schichtig om zich heen. Tussen de luchtige grappen van de makers Tim den Besten en Nicolaas Veul wordt duidelijke dat homo's letterlijk ondergedoken zijn in Oekraïne.