Nederland van Boven

Licht

VPRO

Nederland van Boven

Licht

VPRO

Hoe bereid zijn we om met iets nieuws onze nek uit te steken en echte risico's te nemen? Na donkere dagen, sneeuw en vorst kondigt zich een nieuwe lente aan. Traditioneel zijn het de jonge lammetjes die het jaargetijde inluiden, maar de schaapherder heeft ervoor gezorgd dat ze al in de winter worden geboren, zodat ze op tijd klaar zijn voor het grazen als het gras gaat groeien. De schaapskudde is effectiever dan de grasmaaier. Innovatie ligt soms in de traditie besloten. Een pril idee is nog kwetsbaar, net als de bloesem die met vuurpotten beschermd wordt tegen de laatste nachtvorst van het jaar. Een idee kan tot grote successen leiden, maar ook tot faliekante mislukkingen. We hebben de geschiedenis van Phillips en Fokker, maar we kennen ook de recente geschiedenis met de Fyra. 'Van proberen kun je leren', zeggen we tegen kinderen. De ondernemer die een bedrijf start in het grootste leegloopgebied van Nederland waagt een gok. Maar met vallen en opstaan komen we uiteindelijk vaak tot iets moois.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Intro aflevering 4: Licht

vanaf 00:01:16

Openingsshots van Hollands licht uit aflevering 4: licht van Nederland van Boven.

Datavisualisatie thuisbezorgen van maaltijden

vanaf 00:03:01

Op 1 januari laten Nederlanders massaal eten thuisbezorgen. De meesten mensen bestellen rond dezelfde tijd, maar de afstand die de maaltijden moeten afleggen voordat ze op de plaats van bestemming aankomen verschillen. Deze datavisualisatie is te zien in aflevering 4: licht.

Item over schaapherder Martin

vanaf 00:08:21

Martin heeft een oude kas laten ombouwen tot kraamafdeling voor lammetjes. Geheel tegen de natuur in worden hier midden in de winter honderden lammetjes geboren.

Datavisualisatie schaapherder in Rotterdam

vanaf 00:10:30

Bekijk hoe een schaapherder zijn kudde schapen met behulp van herdershonden door Rotterdam heen leidt. Deze datavisualisatie is te zien in aflevering 4: licht.

Item over wielermeisje Femke Gort

vanaf 00:14:43

Femke droomt ervan om later net zo groot te worden als professioneel wielrenner Marianne Bos.

Item over de snackbar op wielen

vanaf 00:21:01

Ivar en Rianne zijn begonnen met een snackbar op wielen aan een dijk in Noord-Oost Groningen.

Vuurpotten tegen de vorst

vanaf 00:24:21

Kersen en pruimenbomen net in de knop zijn kwetsbaar en kunnen geen vorst verdragen. Om de vorst te bestrijden worden er vuurpotten aangestoken.

Eindshots van aflevering 4: Licht

vanaf 00:27:26

Prachtige nachtshots van Rotterdam en Hollands licht.