De slag om Nederland

De lelijkste plek van Nederland - Finale

VPRO

De slag om Nederland

De lelijkste plek van Nederland - Finale

VPRO

De lelijkste plek van Nederland bekend wordt bekend gemaakt. Er zijn nog drie kandidaten over die meedingen naar de titel: winkelcentrum Stokhorst in Enschede, het stationsgebied van Zoetermeer en de Brinkmann Passage in Haarlem. Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol onderzoeken wie verantwoordelijk is voor deze plekken en of er een oplossing nabij is.
De Brinkmann-passage in Haarlem. In het hart van het centrum van Haarlem ligt een totaal verlaten en verloederde winkelpassage. Tegen de eeuwenoude gevel is een onooglijke pui geplaatst. Lang geleden kon men hier winkelen, ijsjes kopen en naar de bioscoop, nu is het een hangplek voor zwervers.
Centraal Station in Zoetermeer. Aan weerszijden van de A12 heeft Zoetermeer zijn belangrijkste stations liggen. Maar aan welke kant men het station ook verlaat, een woeste betonnen vlakte zal eerst overgestoken moeten worden. Beide lelijke plekken worden verbonden met een nog lelijkere brug, die de naam van Nelson Mandela heeft gekregen. Wie in Zoetermeer durft uit te stappen is een held, zal de gedachte geweest zijn.
Winkelcentrum Stokhorst in Enschede, wacht al jaren op nieuwbouw. Het winkelgebied heeft door leegstaande gebouwen meer weg van een spookstad. De hekken om het gebied, maken Stokhorst tot een No Go-area. De ouderen in de nabijgelegen verzorgingsflat hopen dat hun uitzicht op deze bende snel zal verbeteren.