AVRO Close Up: De schaduw van Mary Poppins

Mary Poppins vormt al meer dan zeventig jaar een bron van plezier voor kinderen over de hele wereld. De bedenkster van Mary Poppins, Pamela Travers, had echter een allesbehalve gelukkig privéleven.

AVRO

AVRO Close Up: De schaduw van Mary Poppins

Mary Poppins vormt al meer dan zeventig jaar een bron van plezier voor kinderen over de hele wereld. De bedenkster van Mary Poppins, Pamela Travers, had echter een allesbehalve gelukkig privéleven.

AVRO

Pamela Travers (1899-1996) behaalde al vroeg succes met haar boeken over het kordate maar avontuurlijke Engelse kindermeisje Mary Poppins. Op haar 24ste bekostigde ze van haar spaargeld de overtocht van haar geboorteland Australië naar Engeland – en binnen enkele jaren was haar carrière een feit. Het privé-leven van Travers bleef echter lange tijd een raadsel; zij zweeg hierover als het graf. De documentaire 'De schaduw van Mary Poppins' geeft voor het eerst uitsluitsel over het verleden en het persoonlijk leven van Travers – en werpt daarmee een fascinerend nieuw licht op haar werk. Uit interviews met collega's, vrienden, biografe Valerie Lawson en Travers' geadopteerde zoon Camillus, blijkt dat Pamela Travers' jeugd in Australië allebehalve gelukkig was: ze groeide op met een alcoholistische vader en een suïcidale moeder. Toen Pamela's moeder op een avond het huis verliet en dreigde zich 'te verdrinken in een meertje', kalmeerde de jonge Pamela zichzelf en haar zusjes met een verhaal over een vliegend sprookjespaard dat uit de lucht neerdaalde om hen mee te nemen voor de wildste avonturen. Het laat zien dat haar behoefte om verhalen te vertellen werd geboren uit een verlangen naar troost. De documentaire besteedt niet alleen aandacht aan Pamela Travers' weinig gelukkige jeugd en privé-leven, maar gaat ook dieper in op de blijvende waarde en diepere betekenis van de Mary Poppins verhalen. Tot nu toe was weinig bekend over Travers' passie voor mythes en sprookjes en de wijze waarop zij die gebruikte als inspiratiebron voor haar romans. Tevens is er aandacht voor Travers' betrokkenheid bij de filmversie die Walt Disney maakte van het Mary Poppins verhaal – een project dat haar grote rijkdom opleverde, maar dat tot haar verdriet weinig overliet van de oorspronkelijke Mary Poppins. Geproduceerd door: Hilton Cordell Production In co-productie met: AVRO, ABC, RTE,CBC Newsworld, Artsworld Producer: Ian Collie Script/regie: Lisa Matthews