Heimwee naar de Antillen

VPRO

Heimwee naar de Antillen

VPRO

Radiomaker André van Schoonderwoerd zoekt een verklaring voor het ‘terugkeerverlangen’ van Antillianen die in Nederland wonen. Migratie van Antillianen naar Nederland zorgde vooral in de tweede helft van de jaren negentig voor veel problemen. Hierin lijkt nu verandering te komen, want de migratie neemt gestaag af. Tegelijkertijd grijpen veel Antillianen een kans om terug te keren.

De maker neemt Dordrecht als voorbeeld. De wijk Oud Krispijn kwam in 1999 in het nieuws vanwege enkele moorden in het Antilliaanse drugscircuit en de rellen met de politie. Sindsdien is de gemeente met man en macht bezig om de situatie in de wijk te verbeteren. Hoewel de grootste overlast is beteugeld, blijkt het voor de meeste Antillianen nog erg moeilijk om in te burgeren.

De documentaire laat Antillianen aan het woord die hun mening geven over de Nederlandse samenleving. Met bittere verwijzingen naar een geschiedenis van slavernij, spreken ze hun afschuw uit over een kille Nederlandse samenleving en een neerbuigende mentaliteit. Een moeder met heimwee bekent: “Ik ben hier niet voor mezelf, maar voor de toekomst van mijn kinderen.” Een groep jonge Papiamento rappers onthult wraakgevoelens: “Ik ben hier om terug te nemen wat jullie van ons hebben afgepakt.”

Een programma van André van Schoonderwoerd (Radio Rijnmond) in het kader van de samenwerking tussen de RVU en de regionale omroepen. Eindredactie: Vincent van Merwijk.