nXt Generation

VPRO

nXt Generation

VPRO

Op een oorspronkelijke wijze wordt in nXt Generation verslag gedaan van een zoektocht naar de betekenis van vrijheid en vrijheid van meningsuiting, naar het belang van verzet tegen maatschappelijk kwaad en naar wat de generatie van oud-verzetsstrijders nog aan waarden en kennis aan de huidige, jonge generatie kan overdragen.

De radio-uitzendingen kregen veel positieve aandacht. Er werd gesproken van een nieuw genre: de docu-rap. Een mix van hiphop hoorspel, klankbeelden, gerapte interviews en een speciaal voor de gelegenheid bewerkte versie van ‘Soldaat van Oranje’.

De indrukwekkendste delen uit de drie programma’s werden door RVU-programmamaker Willem Davids tot één programma omgevormd. De interviews met verzetsmensen, waaronder die met Bill Minco, vormen de leidraad van deze compilatie. Vragen die in de compilatie aan de orde komen:

Wie waren de mensen die in de Tweede Wereldoorlog ondergronds gingen, waarom deden ze dat en hoe deden ze dat? Kunnen wij van ze leren? Is onze vrijheid, en wat wij ervan maken wel datgene waar zij voor gestreden hebben? Zijn idealen het waard om in het uiterste geval je eigen leven voor te geven? Hoe ‘blij’ is de jeugd met de verworven vrijheid en hoe gaat ze daarmee om? En hoe kijkt de oude generatie die voor die vrijheid gevochten heeft aan tegen onze invulling ervan?