Volkerts voeding

Waardoor werd de psyche van Volkert van der G. gevoed?

VPRO

Volkerts voeding

Waardoor werd de psyche van Volkert van der G. gevoed?

VPRO

Menig voedingsdeskundige haalt zijn schouders op als hij verhalen hoort over veganisten die te weinig vitamine B12 binnen zouden krijgen. Een voedingsdeskundige gaat er van uit dat veganisten dat weten en wel extra vitamine tabletjes met B12 zullen slikken. Maar veganisme is een ideologie en zoals bij zoveel ideologieën wint geloof het van de realiteit. Veganisten denken namelijk dat ze door, in tegenstelling tot vegetariërs, geen enkel dierlijk product te gebruiken, de wereld beter kunnen maken.

Een veganist zal bijvoorbeeld geen foto maken omdat in het filmrolletje dierlijk materiaal zit, en in een televisie kan bij het vervaardigen van bepaalde onderdelen melk gebruikt zijn.

De totale afwijzing van elk dierlijk voedingsproduct leidt onverbiddelijk tot een vitamine B12 gebrek. Peter Meijwes sprak met enkele vooraanstaande veganisten en voormalige veganisten. Hij hoorde wat de gevolgen kunnen zijn van een slepend vitamine B12 gebrek. Depressies, evenwicht- en coördinatiestoornissen en waanbeelden die in sommige gevallen gepaard gaan met ziekelijke geweldsfantasieën.