Nyirabikari

Terug naar Af(rika)

VPRO

Nyirabikari

Terug naar Af(rika)

VPRO

Oorlog is helaas van alle tijden. 9 jaar geleden, op 7 april 1994, barste in Rwanda een demonische oorlog los die miljoenen slachtoffers eiste. Een genocide zonder voorgaande.

Ongeveer 10 jaar eerder, toen er nog geen sprake was van die oorlog, werd het leven gered van een klein meisje van 2 en een half jaar; een miserabel, ondervoed weeskind: Nyirabikari. Op 19 april 1983 kwam ze naar België en kreeg ze een nieuwe naam: Aurélie Lierman.

Nu, twintig jaar later wil Aurélie eindelijk achterhalen waarom iemand ooit besliste om haar af te staan, haar te laten adopteren. Ze weet niks over haar verleden en vroeg zich af of het niet eens tijd werd om familieleden op te sporen en een antwoord te vinden op haar vragen. Voor het te laat is.

De Vlaamse programmamaakster Aurélie Lierman vervolgt haar zoektocht naar haar Ruandese achtergrond, waar zij in 2001 al een start mee gemaakt had.

Zij won toen de tweede prijs in de RVU Radiowedstrijd met deel I over haar verleden, toen onder de titel 'Terug naar Afrika'.

Een programma van Aurélie Lierman en Geraard Goossens in een productie van Pat Donnez. 'Nyirabikari' is een co-productie van VRT en RVU, met steun van de Vlaamse Gemeenschap. Eindredactie RVU: Vincent van Merwijk. Eindredactie VRT: Pat Donnez.