Zes Afghanen - In een klap verdwijnt alle hoop

VPRO

Zes Afghanen - In een klap verdwijnt alle hoop

VPRO

14 augustus 2003. Een stel jonge Afghaanse soennitische moslims wil vrienden in Eindhoven bezoeken. Het zijn allen vrolijke, ondernemende jongens. Ze zijn in Nederland terechtgekomen na te zijn gevlucht voor de Taliban en de verschrikkingen van de oorlog. Op donderdagmorgen 14 augustus overtuigen ze nog een laatste vriend om mee te gaan.

Uiteindelijk persen ze zich met zes man in een Honda Civic en scheuren ze vrolijk richting Eindhoven. Bij Veghel is er bij een brug een wegversmalling, van vierbaans naar tweebaans. Vlak daarvoor proberen de Afghanen nog snel een vrachtwagen in te halen, maar bij die manoeuvre blijkt pas echt de onbestuurbaarheid van de volgepropte auto. Ze schuiven naar de linker weghelft, recht onder de oplegger van een tegemoetkomende vrachtwagen. De oplegger is volgeladen met betonbalken en geeft niet erg mee. Het traumateam is nog uren bezig om de zes lichamen in de platgeperste Honda te ontwarren.

In de RVU-radiodocumentaire "Zes Afghanen - In één klap verdwijnt alle hoop" reconstrueert documentairemaker Jaap Vermeer de achtergrond van deze zes jongeren: hun leven, hoop en verwachtingen. Een documentaire over de onmetelijke tragiek van zes jonge mensen die oorlog en dictatuur overleefden, naar Europa vluchtten en ook dat overleefden, om uiteindelijk ver van huis bij Veghel onder beton te sterven.