Voorbij de Arabische lente

Afl. 5 Egypte

NTR

Voorbij de Arabische lente

Afl. 5 Egypte

NTR

De hoofdstad Caïro van Egypte is er sinds de revolutie een stuk onveiliger op geworden: er vinden meer overvallen plaats, waardoor Egyptenaren hun eigen stad niet meer herkennen. Deze ervaring deed een NTR- filmploeg op tijdens een week van opnames voor de serie ‘Voorbij de Arabische Lente’: “Heel veel mensen die we spraken bevestigen dat. Voorheen kon je gerust ’s nachts boodschappen gaan doen. Nu laten veel mensen het uit hun hoofd,” volgens presentatrice Esmeralda van Boon, die zelf zes jaar in Caïro woonde.

Het camerateam ondervond het zelf ook. Esmeralda werd de tweede dag van hun bezoek door twee jongens op een motor beroofd. Ze raakte haar paspoort en geld kwijt, toen haar tas van haar schouder werd getrokken.

Eén van de chauffeurs die voor Esmeralda heeft gewerkt is in de week voor haar bezoek op straat doodgeschoten, en bij de dertienjarige dochter van een andere chauffeur is een poging gedaan om haar te ontvoeren.

Arabiste Esmeralda van Boon heeft de revoluties in Noord-Afrika van dichtbij meegemaakt. Ze gaat op onderzoek in de landen die veranderd zijn. Lukt het de bevolking om het dagelijks leven weer op te pakken?