Profiel

Maria Goos

KRO

Profiel

Maria Goos

KRO

Programmamaker Dorothée Forma filmde voor KRO Profiel het schrijversleven van Maria Goos, die royaal haar ervaring en kennis deelt met studenten. We zien het proeflezen van het scenario De Hulp ten overstaan van een groep kritische bankiers - De Hulp gaat over een ontslagen bankier en zijn illegale huishoudelijke hulp - en volgen Goos naar de lunchvoorstelling OUMI over de moeder van acteur Nasrdin Dchar.

Schrijven is voor Goos ploeteren, vooral om te beginnen. Soms ook loopt het verhaal vast en is er crisis. Peter Blok slaat de lijdensweg van nabij gade en fungeert als klankbord. Hij zorgt ook dat er ’s avonds warm eten op tafel staat, waarbij dochters en acteurs kunnen aanschuiven.

In 2007 kreeg Goos ernstige gezondheidsproblemen en moest ze pas op de plaats maken. Een ingrijpende ervaring, die haar kalmer, maar niet minder gedreven maakte. Een nieuwe televisieserie gaat er eindelijk komen, ondanks de geweigerde subsidie. Weer met Peter Blok in de hoofdrol, want, zegt Anton Smit, die jarenlang Goos’ films produceerde ’Maria werkt het best met mensen die ze heel goed kent en vertrouwt, vanuit een bekend en warm bed.’