2Doc:

Stad van Twee Lentes (uitgebreid dubbelportret)

BNNVARA

2Doc:

Stad van Twee Lentes (uitgebreid dubbelportret)

BNNVARA

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, willen de gevluchte inwoners van Mosul terugkeren naar hun oude huizen en levens. De elfjarige Ala’ is een van hen. Ze droomt van een tuintje bij haar familiehuis, al ligt de stad in puin. We volgen de worsteling Ala’ om haar leven tijdens en na de oorlog betekenis te geven. Ze mist haar oude leven, haar school en haar opa en oma, aan wie ze brieven schrijft. Ala' heeft één vurige wens: terugkeren naar haar huis in Mosul om een mooie tuin aan te leggen. Via Ala’ ontdekken we hoe de oorlog doordringt in mensenlevens en hoe zij en haar familie zich proberen op te richten na een allesverwoestende oorlog.

- Parallel aan het verhaal van Ala’ zien we dat de internationale gemeenschap druk bezig is om IS te verdrijven en de stad op te bouwen. Lise Grande, hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties in Irak, heeft de verantwoordelijkheid over miljoenen vluchtelingen en de wederopbouw van de stad. Ze doet er alles aan om Mosul weer een veilig thuis te laten worden. De Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans bezoekt intussen de buitenwijken van Mosul en trekt ten strijde tegen corruptie. Hij spreekt met jongeren over de toekomst en durft moeilijke zaken bespreekbaar te maken.

- Lise en Jan bevinden zich in hetzelfde land als Ala’, maar hun leefwerelden liggen eindeloos ver uit elkaar. De één verblijft in een vluchtelingenkamp zonder stromend water of elektriciteit, de ander verplaatst zich al bellend in een konvooi van gepantserde terreinwagens. Hun doel is evenwel gelijk: de wederopbouw van Mosul.