Close Up

Nelsons No 5

AVROTROS

Close Up

Nelsons No 5

AVROTROSDe Letse dirigent Andris Nelsons geldt als een bescheiden en vriendelijke man, maar met een enorme passie voor zijn vak. Regisseur Carmen Cobos volgde Nelsons en het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de repetities voor de Vijfde Symfonie van Sjostakovitsj. Nelsons zelf werd - als jonge, in de Sovjet Unie wonende musicus - diepgaand beïnvloed door de Vijfde Symfonie.

Vijfde symfonie
Er zijn een handjevol symfonieën die zowel het publiek als de uitvoerenden in een staat van vervoering brengen. Het toeval wil dat drie ervan vijfde symfonieën zijn, geschreven door de muzikale grootmeesters Mahler, Beethoven en, uiteraard, Sjostakovitsj.

Andris Nelsons
In NELSONS N° 5, de tweede lange documentaire van Carmen Cobos, gaat de wereldberoemde Letse dirigent Andris Nelsons - een zachtaardige, bescheiden man, maar zeer gedreven in zijn vak - aan de slag met het meesterwerk van Sjostakovitsj. Hij doet dat samen met een van de meest gerenommeerde orkesten ter wereld, het Koninklijk Concertgebouworkest uit Amsterdam.

De documentaire
In de film volgen we het hele proces, dat zich afspeelde in oktober 2014. Van zijn aankomst op Schiphol vanuit Amerika, waar hij vaste dirigent is van het Boston Symphony Orchestra, via de repetities waarbij Nelsons zijn vitale, gevoelige kant laat zien, tot aan een impressionistische montage van fragmenten uit drie uitvoeringen van het werk.

Regie: Carmen Cobos      
Producent: Kees Rijninks
Een coproductie van Cobos Films en AVROTROS
Eindredactie AVROTROS: Marijke Huijbregts

Deze documentaire is tot stand gekomen in samenwerking met SNS Reaal.