Close Up

Verweven wereld: Claudy Jongstra

AVROTROS

Close Up

Verweven wereld: Claudy Jongstra

AVROTROS

Zachtere wereld
Claudy Jongstra is een internationaal gerenommeerd kunstenares die werkt met wol en vilt. Ze heeft haar eigen schaapskudde en maakt zelf haar verfmaterialen uit natuurlijke grondstoffen. Ze is gepassioneerd over haar relatie tot haar leefomgeving, het milieu en de wereld. Begonnen met het maken van stoffen voor de mode-industrie, maakt ze de laatste jaren steeds vaker grote autonome kunstwerken. Haar missie is om de wereld letterlijk zachter te maken.
Leven volgens idealen
Maar het toenemende succes van haar werk trekt een steeds grotere wissel op haar vermogen om kleinschalig en volgens haar idealen te kunnen leven en werken. Regisseur Allard Detiger volgde Claudy Jongstra over een periode van ruim een jaar, waarin ondanks een burn-out ook een paar prestigieuze opdrachtwerken gereed kwamen, onder meer voor het Barnes Museum in Philadelphia.
Verweven Wereld: Claudy Jongstra is een documentaire van Allard Detiger (maker van o.a. de documentaire The New Saint, 2011), en is een productie van IDTV Docs en AVRO Close Up. De documentaire kwam tot stand dankzij een bijdrage van het Mediafonds.
Credits
Scenario en regie: Allard Detiger, camera: Wiro Felix, geluid: Tim van Peppen en Wouter Veldhuis, montage: Paul de Heer
Uitgezonden op 12 september 2015