Close Up

Michael Nyman - Componist

AVROTROS

Close Up

Michael Nyman - Componist

AVROTROS

Peter Greenaway

De Britse componist van hedendaagse muziek Michael Nyman (1944) oogstte vanaf de jaren tachtig waardering voor de markante muziek die hij schreef voor de films van Peter Greenaway, evenals voor zijn diverse opera's, concerten en strijkkwartetten. Maar niets in zijn oeuvre kon het succes van zijn soundtrack voor de Oscarwinnende film The Piano evenaren. Van het album werden wereldwijd maar liefst drie miljoen exemplaren verkocht.
Geen onverdeeld genoegen
Het succes bleek echter geen onverdeeld genoegen voor Nyman, aangezien het publiek zijn naam lange tijd bijna volledig associeerde met de lyrische, romantische muziek die hij creëerde voor The Piano. In recente jaren is er echter nieuwe waardering voor de talenten van Nyman.
Nieuwe initiatieven

De documentaire Michael Nyman - Componist begint met de viering van zijn vijfenzestigste verjaardag in maart 2009 en volgt hem op zijn reizen naar Berlin, Mexico, Polen en Nederland. We zijn getuige van zijn optredens met de Michael Nyman Band terwijl ze Nymans grootste successen ten gehore brengen. Er blijkt ook ruimte te zijn voor nieuwe creatieve initiatieven: Nyman heeft een passie ontwikkeld voor film en fotografie. De documentaire toont Nyman terwijl hij zijn foto's, begeleid door zijn eigen muziek, presenteert aan een publiek.
Documentaire
Regisseur Sylvia Beck kreeg exclusieve en langdurige toegang tot de componist voor deze film, die daardoor een uniek beeld schetst van zijn persoonlijke wereld.
Credits
Regie: Sylvia Beck. Een film van Monarda Arts in coproductie met Arthaus Musik, ARTE, en WDR met steun van MDM.
Voor het eerst uitgezonden op 24 april 2012