Close Up

Chanel versus Schiaparelli

AVROTROS

Close Up

Chanel versus Schiaparelli

AVROTROS

Concurrentie
Chanel kreeg vanaf de late jaren twintig echter felle concurrentie van Elsa Schiaparelli, een ontwerpster die speelse, artistieke mode maakte die compleet tegenovergesteld was aan de sobere luxe van Chanel. De rivaliteit zweepte de twee ontwerpsters op tot grote creatieve hoogten.
Bittere rivaliteit
Hun clientèle bestond uit dezelfde rijke dames, hun stijlen verschilden echter totaal: Gabrielle Chanel en Elsa Schiaparelli. Uit deze paradox ontstond in de late jaren twintig één van de bitterste rivaliteiten uit de mode geschiedenis.
Vernieuwingen
Chanel noemde Schiaparelli 'dat Italiaanse mens', terwijl Schiaparelli haar concurrente 'de hoedenmaakster' noemde. Ironisch genoeg had hun strijd ook belangrijke vernieuwingen in de haute couture als gevolg.
Documentaire
In de documentaire Chanel versus Schiaparelli vertellen Marisa Berenson, de kleindochter van Elsa Schiaparelli en Claude Delay, een goede vriendin van Gabrielle Chanel, over de twee 'reuzinnen' van de twintigste-eeuwse mode. Eveneens aan het woord komen hedendaagse experts op het gebied van de mode, als de hoofdredacteur van de Engelse Harper's Bazaar en Karl Lagerfeld.
Credits
Script en regie: Katia Chapoutier. Een productie van Ma Drogue a Moi in samenwerking met France Télévisions met steun van PROCIREP – Société des Producteurs, L’ANGOA en Centre national du cinéma et de l’image animée.