Close Up

De stilte van Mark Rothko

AVROTROS

Close Up

De stilte van Mark Rothko

AVROTROSWat schuilt er achter de imponerende kleurvlakken van Mark Rothko's schilderijen? Filmmaker Marjoleine Boonstra dwaalt in De stilte van Rothko door het leven en werk van Mark Rothko in een poging de kunstenaar dichterbij te brengen, het mysterie van zijn werk zorgvuldig intact latend.
Universele gevoelens
Mark Rothko zag zichzelf niet als een abstract schilder. Wie denkt dat zijn doeken over kleur en vorm gaan, slaat volgens de kunstenaar de plank mis: het gaat hem om universele menselijke gevoelens, tragedie, extase en ondergang.
De stilte van Rothko
Niemand minder dan Christopher Rothko brengt zijn vaders woorden tot leven in De stilte van Rothko. Biograaf Annie Cohen-Solal deelt Rothko's fascinatie en bewondering voor Rembrandt en onderstreept de fenomenale rol van licht in beider werk. Carol Mancusi-Ungaro is dé restaurator van Rothko's schilderijen. Zij ontrafelt zijn geheimzinnige manier van werken en komt hem zo zeer nabij. Curator Franz Kaiser houdt van een nuchtere benadering, maar zet in zijn Rothko tentoonstelling wel twee routes uit, een rationele en een emotionele.
Inspiratie
We leren Rothko’s inspiratiebronnen en invloeden kennen, zoals zijn joodse opvoeding in Letland, klassieke oorden als Paestum en Pompeï, kunstenaars als Fra Angelico, Matisse en de surrealisten. Rothko's ultieme wens was het creëren van ruimte en het indrukwekkende hoogtepunt daarvan is de Rothko Chapel in Houston. In de film is de Chapel weergaloos gevisualiseerd door Reinier van Brummelen. Daar, in de kapel, wordt de stilte zichtbaar waarvan Rothko ooit zei: 'Silence is so accurate'. 
Credits
Regie en fotografie: Marjoleine Boonstra. Research en productie: Lies Janssen. Camera en visualisaties: Reinier van Brummelen. Geluid: Kees de Groot. Montage: Menno Boerema. Muziek: Harry de Wit. Eindredactie AVROTROS: Marijke Huijbregts. © AVROTROS, Aperta, Boonstra Foto & Film. Deze documentaire is tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.