De ontroerende documentaire 'Flee' over de jonge Afghaanse vluchteling Amin, is bijna volledig geanimeerd. 'Flee' wordt geroemd en was in 2022 zelfs genomineerd voor drie Oscars (Documentaire, Animatie en niet-Engelstalige Film). Naar aanleiding van dit succes verzamelde 2Doc.nl enkele documentaires die verrijkt zijn met animatie.

Wolkenzusje

Sinds de dood van haar zus Bo woont Kess in een huis vol herinneringen. Wanneer Kess voor het eerst naar de middelbare school gaat en nieuwe vrienden maakt, twijfelt ze of ze over de dood van haar zus wil vertellen of dat ze haar, in gedachten, voor zichzelf wil houden.

Kijk hier het interview bij de documentaire.

Regie: Sara Kolster, 2020

Last Hijack

Last Hijack is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de 29-jarige piraat Mohamed. Met een mix van animatie en documentaire creëert de film inzicht in de manier waarop deze Somalische piraat in dit gevaarlijke bestaan terecht is gekomen.

De regisseurs brengen Mohameds tweestrijd op een revolutionaire manier in beeld. Wanneer Mohamed herinneringen aan zijn piratenverleden ophaalt worden deze door middel van animaties in beeld gebracht. Hierdoor worden zijn memoires verlevendigd en krijgt zijn verhaal een veel grotere impact.

Regie: Femke Wolting en Tommy Pallotta, 2014

Waarom bleef je niet voor mij

Documentairemaker Milou Gevers verloor tien jaar geleden zelf haar moeder aan zelfmoord en dacht vaak, net als de kinderen, dat zij de enige was. In de documentaire praat Milou met de kinderen over alles waar niemand over durft te beginnen. Door haar directe vragen laten de kinderen zich van hun meest kwetsbare kant zien. De obstakels die de kinderen moeten overwinnen worden verbeeld als reis door een landschap, geanimeerd met stop-motion. Elke plek in het landschap staat voor een nieuwe fase in het rouwproces.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Milou Gevers, 2020

A boy Named Freedom

13 jaar geleden kwam Alerk met zijn moeder vanuit het Westen van China (Oost-Turkestan) naar Nederland uit angst voor onderdrukking vanuit de Chinese overheid. Zijn vader - een bekende Oeigoerse schrijver - bleef achter in China. In al de jaren dat Alerk in Nederland woont is zijn vader één keer langs geweest, hij bracht een aantal van zijn zelfgeschreven kinderboeken mee. Inmiddels zit Alerks vader vast in een van China’s concentratiekampen en begint Alerk hier in Nederland steeds meer de noodzaak te voelen om op zijn eigen manier op te komen voor de vrijheid van de Oeigoeren.

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Job van Aken, 2021

Flee

De Afghaanse Amin vlucht als kind met zijn familie vanuit Kabul naar het Westen. Vijfentwintig jaar later interviewt zijn goede vriend en regisseur Jonas Paher Rasmussen hem en wordt het verhaal door middel van animatie gereconstrueerd. 'Flee' laat minutieus zien wat zo'n eenzame vlucht op jonge leeftijd inhoudt en wat voor effect dat heeft op de keuzes die Amin maakt in je verdere leven.

Regie: Jonas Paher Rasmussen
Productie: Final Cut for Real in coproductie met VPRO.

Yalda: de langste nacht

Terwijl Faydim, dertien jaar na haar emigratie naar Nederland, worstelt met gevoelens van heimwee en gemis naar haar vaderland Iran, vraagt haar jongere broertje haar hem te helpen met de voorbereidingen van zijn immigratie naar Nederland. Dit zet Faydim ertoe aan om haar eigen keuzes nog eens te overwegen.  

Lees hier het interview met de regisseur.

Regie: Faydim Ramshe, 2021

Meer weten over het gebruik van animatie in documentaires?

Neem een kijkje op de 2Doc animatie-pagina voor verdiepende content over hoe deze kunstvorm in documentaires word verwerkt. 

Meer tiplijstjes