Deze docu's over de kracht van #MeToo mag je niet missen

21 augustus 2022

Bill Cosby. Harvey Weinstein. Jeffrey Epstein. Ruim vijf jaar na de start van de #MeToo-beweging zijn er talloze verbluffende, krachtige en onthutsende documentaires gemaakt over de daders en slachtoffers van machtsmisbruik die door #MeToo aan het licht kwamen. De 2Doc.nl-redactie selecteert er acht. Welke documentaire mis jij in deze lijst? Laat het ons weten!

In deze lijst verzamelen we documentaires van verschillende platforms en streamingdiensten. We kiezen hiervoor om een beter beeld te kunnen geven van de documentaires over dit onderwerp. Voor sommige platforms is een betaald abonnement verplicht. Geen zin om te betalen? Op 2Doc.nl/tips delen we regelmatig documentairetips over verschillende onderwerpen die gratis op ons platform te zien zijn.

Belaagd

Kijk op 2Doc.nl

In de documentaire Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten.

Regie: Nan Rosens
Omroep: KRO-NCRV

We Need to Talk About Cosby (2022)

Kijk op NPO Plus

Cosby, komiek, acteur en filantroop, werd decennialang vereerd als 'America's Dad'. Nu wordt hij verdacht van seksueel geweld en wordt hiervoor vervolgd. Het complexe verhaal van Cosby's leven en werk, waarbij zijn daden tegenover zijn onbetwistbare wereldwijde invloed wordt gezet.

Regie: W. Kamau Bell
Omroep: VPRO

Room 2806: The Accusation (2020)

Kijk op Netflix

In de nasleep van de wereldwijde financiële crisis biedt de Franse politicus Dominique Strauss-Kahn hoop en bereikt een hoogtepunt in zijn carrière. Maar in 2011 wordt hij het middelpunt van een schandaal in New York. Na aantijgingen van Nafissatou Diallo wordt hij in hechtenis genomen. Een vermeende affaire van jaren geleden komt naar buiten. Het is de start van de #MeToo-beweging.

Regie: Jalil Lespert

Untouchable (2019)

Kijk op Cinemember

Harvey Weinstein was de zelfbenoemde 'keizer' van Hollywood. Totdat alles neerstortte met een spervuur ​​van beschuldigingen: intimidatie, chantage, aanranding, verkrachting. Hoe kon een man zo lang ongestraft opereren? En in hoeverre kunnen we allemaal medeplichtig worden gehouden aan het toestaan, zelfs mogelijk maken, van dergelijk gedrag?

Regie: Ursula Macfarlane

Surviving R. Kelly (2019)

Kijk op Videoland

Documentaireserie waarin slachtoffers vertellen hoe ze lichamelijk, mentaal en seksueel misbruikt zijn door de Amerikaans r&b-zanger R. Kelly. Een aantal van hen zegt destijds minderjarig te zijn geweest.

Regie: Nigel Bellis, Astral Finnie

Phoenix Rising (2022)

Kijk op HBO Max

De actrice en activiste Evan Rachel Wood gebruikt haar ervaringen van huiselijk geweld om naar gerechtigheid te streven, en personen van generationele trauma's (trauma's die van de ene generatie op de andere overgaan) te laten herstellen. Ook wil ze haar verhaal vertellen en, beter nog, uitleggen aan het algemene publiek. Ze begint haar verhaal met het noemen van haar notoire mishandelaar, misbruiker en verkrachter: Brian Warner, beter bekend als Marilyn Manson.

Regie: Amy J. Berg

Ruut Weissman - De hoofdpersoon (2020)

Kijk op 2Doc.nl

Prominent theaterregisseur Ruut Weissman gaat samen met filmmaker Judith de Leeuw en actrice Harriët Stroet een experiment aan. Op verzoek van Judith de Leeuw regisseert hij een solo-voorstelling over de machtsrelatie tussen een docent en een leerling, tussen een actrice en een regisseur. Een film over regie en regie willen houden, over manipulatie en creatie, over kwetsen en gekwetst worden.

Regie: Judith de Leeuw

Jeffrey Epstein: Filthy Rich (2020)

Kijk op Netflix

Jeffrey Epstein: Filthy Rich is een Amerikaanse documentaire-miniserie over veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. De miniserie onderzoekt hoe hij zijn rijkdom en macht aanwendde om misbruik te plegen. De documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2016 van James Patterson

Regie: Lisa Bryant

An Open Secret (2014)

Kijk op Vimeo

An Open Secret is een Amerikaanse documentaire uit 2014, geregisseerd door Amy J. Berg, waarin seksueel misbruik van kinderen in de filmindustrie in Californië aan de kaak wordt gesteld. De film bereikte het uitbrengen  geen groot publiek. Dit terwijl regisseur Amy J. Berg een Oscar-nominatie had gekregen voor haar vorige film Deliver us from Evil. Daarom stelt regisseur deze documentaire gratis beschikbaar via Vimeo.

Regie: Amy J. Berg

deel jouw kijktip met ons