De 14 editie van het Go Short filmfestival is in volle gang. Documentaires van over de hele wereld bewijzen hier dat je niet lang nodig hebt om een sterk verhaal te vertellen. 2Doc.nl tipt enkele documentaires die de afgelopen jaren op het festival in de spotlight stonden.

My Silicone Love

Everard heeft een relatie met zijn dertien levensechte poppen. Hij praat met ze, kleedt ze aan, heeft seks met ze en houdt van ze alsof het echte mensen zijn. Is hij gelukkig op deze manier of is hij eigenlijk op zoek naar een echte vrouw? My Silicone Love zet de alledaagsheid van zijn bestaan tegenover de fantasiewereld waarin de poppen tot leven komen.

Regie: Sophie Dros (Go-short, 2015)

When You Hear the Divine Call

Michael Nyawade woont 25 jaar lang in Europa, maar maakt dan de keuze om definitief terug te keren naar zijn geliefde Kenia. Filmmaker Festus Toll reist zijn oom achterna met een camera om te onderzoeken wat "thuis zijn" betekent.

Regie: Festus Toll (Go-short, 2020)

De spelende mens

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. Deze documentaire neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt die spelende mens?

Regie: Sanne Rovers (Go-short, 2018)

U hebt een probleem

'U hebt een probleem' is een documentair inkijkje in de wereld van Team Bemoeizorg in Groningen. Met grote volharding proberen twee hulpverleners de kluizenaars Bernadette en Richard duidelijk te maken dat het zo niet langer kan.

Regie: Esra Pike (Go-Short, 2016)

Naya, der wald had tausend augen

Wolvin Naya liep van Oost-Duitsland naar België, gezenderd met een GPS-halsband. Ze is de eerste wolf in België sinds honderd jaar en is plots wereldnieuws, maar dan neemt haar aanwezigheid een mysterieuze wending. In deze collage van found footage van bewakingscamera’s, satellietopnames, webcams, wildcamera’s en drones zijn we constant op zoek naar haar. Hoe langer je naar de beelden tuurt, hoe vreemder dat voelt. Langzaamaan worden worden ook wij wat alle mensen in Naya’s leven waren: voyeurs.

Regie: Sebastian Mulder (Go-short, 2020)

meer tiplijstjes