Nieuw jaar, nieuwe documentaires! We trappen het jaar af met een kijkje achter de schermen van de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, een terugblik op de bestorming van het Amerikaanse Capitool en mannen aan de anticonceptie. Lees hier wat er nog meer aankomt in januari.

De Zorgkoningin

Maandag 3 januari om 22.00u op NPO 2

De KRO-NCRV-documentaire De zorgkoningin portretteert de omstreden zorgondernemer Aysel Erbudak. Zonder enige ervaring in de zorg neemt zij met haar vermogende zakenpartner in 2006 het Slotervaartziekenhuis over, het eerste commerciële ziekenhuis van ons land. In een intrigerende journalistieke reconstructie blikt Erbudak zelf voor het eerst uitgebreid terug op het koningsdrama dat zich binnen de ziekenhuismuren afspeelde: “Het was een slangenkuil.”

Nederland Fraudeland

woensdag 5 januari om 23.30u op NPO 2

Een filmploeg kreeg unieke toestemming om de medewerkers van de FIOD te filmen tijdens een grootschalig fraudeonderzoek. Na een tip start de FIOD een onderzoek naar mogelijke belastingontduiking bij een Nederlandse horecaketen. Na maanden van onderzoek valt de FIOD verschillende vestigingen binnen, waarbij pinautomaten, kassasystemen en brandkasten veilig worden gesteld.

Four Hours at the Capitol

donderdag 6 januari om 22.00u op NPO 2

Op 6 januari 2021 vond in Washington de bestorming van het Capitool plaats, waar op dat moment door het congres vergaderd werd. 15.000 relschoppers wisten binnen te dringen. In 'Four Hours at the Capitol' delen demonstranten, politieagenten, leden van het Amerikaanse Congres en de Senaat hun ervaringen, vaak voor het eerst.

Baas in eigen zak

dinsdag 11 januari 23.00u op NPO 2

Als het op seks aankomt, vertrouwen mannen vaak volledig op de anticonceptie van hun bedpartner, wat hen in een gevaarlijke afhankelijkheidspositie plaatst. Wordt het niet tijd dat mannen 'Baas in eigen zak' worden? In deze korte documentaire duiken we in drie verhaallijnen waarin jonge mannen de confrontatie aangaan met hun vruchtbaarheid.

Here we move, here we groove

donderdag 13 januari om 23.00u op NPO 2

Toen hij als tiener vluchtte voor de oorlog in Joegoslavië gebruikte Robert Soko muziek om culturen te mixen en groeide hij uit tot een beroemde Balkan Beats-dj. In reactie op de veranderingen in de wereld gaat Soko op zoek naar nieuwe migranten om nieuwe muziek mee te mixen, naar muzikanten die, net als hij twintig jaar geleden, huis en haard achter zich laten. De ontmoetingen doorbreken muzikale grenzen en laten de veranderde identiteit van Europa zien.

Wieder Gut

donderdag 27 januari 22.20u op NPO 2

Filmmakers Ruben Gischler en Tobias Müller.onderzoeken tijdens een reis door Duitsland en Nederland hoe de inwoners omgaan met de Tweede Wereldoorlog. Welke lessen hebben ze getrokken uit het verleden en hoe ze dat betrekken op het heden. De rit gaat langs universiteiten, herdenkingsplaatsen en lokale projecten in beide landen. De vraag is steeds hoe ‘Wieder Gut’ zijn we nu eigenlijk?

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl