Foute vrienden (2010) is cult geworden, zegt hoofdpersoon Jos: hij wordt zelfs regelmatig aangesproken op straat. Welke andere documentaires of hoofdpersonen hebben de cultstatus bereikt of verdienen dat? 2doc.nl deed een poging en selecteerde 8 docu-klassiekers vol met unieke persoonlijkheden.

1. Foute vrienden

Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Rauw en dicht op de huid volgde regisseur Roy Dames de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. De 'vrije jongens' proberen uit de criminaliteit te blijven, maar hun bier is altijd weer frisser dan hun zaakjes.

Regie: Roy Dames

2. Haagse sjonnie

Haagse Sjonnie gaat over de rasechte Hagenees. Vrije jongen, trouwe supporter van ADO Den Haag en met schijt aan alles. Sjonnie, zijn vrouw Yo en de kinderen hebben geen makkelijk leven achter de rug. Maar er is altijd hoop op betere tijden en Sjon heeft nu een droom: een succesvol growshop-imperium opbouwen voor zijn hele familie. Hoewel het beginnen van een eigen zaak op zich al een gevecht is, worden zijn plannen ook nog eens aan alle kanten bedreigd door overheidsinstanties als de woningbouwvereniging, de belastingdienst en de gemeente. Als een ware hooligan voert Sjon een persoonlijke oorlog met het gezag om zijn idealen te kunnen verwerkelijken.

Regie: Joost van der Valk

3. Het beste voor Kees

Na de uitzending van Het beste voor Kees stroomde de telefoon van regisseur Monique Nolte vol met sms-jes. Ze zegt in het interview: 'Op Twitter las ik zelf niet mee, maar ik hoorde snel dat we trending topic waren. Kees is inmiddels een beetje een bekende Nederlander en het is goed dat mensen nu meer zien dan zijn autisme; dat hij bijvoorbeeld ook een teken- en schrijftalent heeft. Hij vindt dat heel belangrijk. Tegelijkertijd heeft de film ook nadelige effecten gehad: op straat wordt hij soms nagetoeterd of nagejoeld door jonge jongens. Zij weten door de film precies wat hij lastig vindt.’’

Regie: Monique Nolte

3. De Gert en Hermien story

De Gert & Hermien Story toont de opkomst en ondergang van één van de meest populaire zangduo’s uit de Nederlandse geschiedenis: Gert & Hermien Timmerman. Hun carrière kende grote hoogtes en diepe dalen. Waarbij hun persoonlijke leven, dat werd getekend door schandalen, steeds breed werd uitgemeten in de roddelbladen.

Regie: Hans Heijnen

4. Willems kantine

Al meer dan vijftig jaar komen jong en oud, rijk en arm voor een warme hap, een goed glas bier en een luisterend oor naar de Willems Kantine. Maar het café dreigt te verdwijnen door nieuwbouwplannen van de gemeente. In Willems Kantine worden het personeel en een aantal vaste bezoekers geportretteerd.

Regie: Roy Dames

5. Wognum

Al tien jaar lang bezoekt de 42-jarige Matthijs gabberfeesten. Na jaren van raven en stampen merkt hij dat het leven buiten de gabberscene begint te lonken.

Filmmaker Tim Bary volgt Matthijs en vriend René. Hun relatie loopt niet lekker en Matthijs vindt het vooral prettig tussen zijn modeltreintjes op zolder. Ondertussen achtervolgt zijn grote droom hem: het liefst werd hij pianist. Wognum laat zien hoe de gabber heen en weer geslingerd wordt tussen de wereld van hardcore en de klassieke muziek.

Regie: Tim Bary

6. Lee Towers - The Voice of Rotterdam

Na elf jaar afwezigheid wilde Nederlands enige crooner Lee Towers Ahoy nog één keer aan zijn voeten leggen met een wervelende show. Dat was het ideale moment voor regisseur Hans Heijnen om in te springen. Zijn ambitie: het fenomeen 'Lee Towers, the voice of Rotterdam' nader verklaren.

Regie: Hans Heijnen

7. 25 jaar foute vrienden

Dames legt vijfentwintig jaar na Foute vrienden zijn vier hoofdpersonen in volle rauwheid vast. Ook nu ze oud  en uitgerangeerd zijn en terugblikken op hun wilde jaren, ieder op zichzelf. Wat heeft het leven aan de zelfkant uiteindelijk opgeleverd? Hoe kijken ze terug op een tijd waarin het geld nog gewoon op straat lag? En hoe zwaar is de tol geweest die ze hebben moeten betalen?

Regie: Roy Dames

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl