Van een puntensysteem op basis van gedrag tot een videogesprek met je overleden kind. Het lijkt wel een Black Mirror-aflevering, maar deze technologieën worden al dagelijks gebruikt. De redactie van 2Doc.nl verzamelde zeven documentaires die de mogelijkheden maar ook de gevaren van kunstmatige intelligentie laten zien. Hoe kunnen we hier als samenleving mee omgaan?

Deepfake Therapy

Onder begeleiding van een rouwtherapeut voeren nabestaanden via een nieuwe digitale techniek een interactief videogesprek met hun overleden dierbaren. Ze halen herinneringen op, stellen dringende vragen en gaan de confrontatie met onuitgewerkte zaken aan. Ook ging 2Doc.nl in gesprek met de maker van de film.

Regie: Roshan Nejal
Omroep: KRO-NCRV

More Human than Human

Kunstmatige Intelligentie (KI) is overal en we hebben er, veelal onbewust, al een relatie mee. We vinden het bijvoorbeeld doodnormaal dat we kunnen praten tegen de spraakassistent op onze telefoon en dan ook nog antwoorden krijgen. Maar wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt?

Regie: Tommy Pallotta en Femke Wolting
Omroep: VPRO

The Cleaners

The Cleaners geeft een inkijk in de verborgen wereld van de digitale schoonmaak waar wordt verwijderd wat ‘men’ niet goed vindt: geweld, pornografie, politieke boodschappen. Wie bepaalt wat we te zien krijgen en dus hoe we onze gedachten vormen?

Regie: Hans Block en Moritz Riesewieck
Omroep: VPRO

Ubiquity

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

Regie: Bregtje van der Haak
Omroep: VPRO

iHuman

Politieke thriller over artificiële intelligentie, macht en sociale controle. Hoe gaan we als wereldwijde samenleving om met AI? En wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren?

Regie: Tonje Hessen Schei
Omroep: Human

Game of Phones

Over de invloed van Instagram, het scoresysteem van Uber, het spel met onze data, app-ontwerpers die ons verleiden en het gebruik van smartphones bij politiewerk.

Regie: Kurt Platvoet
Omroep: VPRO

Biohacking - We Need an Upgrade

Cyborgs zijn niet langer uitsluitend karakters in sciencefictionfilms. Een groeiende groep mensen van over de hele wereld probeert door middel van het implanteren van computerchips en andere technische hulpmiddelen het biologische lichaam te verbeteren. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die zich verdiepen in het zogenaamde biohacking. Zie ook het interview met de makers onder de documentaire.

Regie: Floor Brock en Laura Okkersen
Omroep: VPRO

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl