De Oscars van 2020 zijn weer uitgedeeld. Hierbij zijn ook weer twee prijzen uitgereikt voor 'beste documentaire' en 'beste korte documentaire'. En waar de vrouwelijke regisseurs schitterden in afwezigheid bij de fictiefilms, vielen er bij de documentaires vooral vrouwen in de prijzen. Hieronder vind je de winnaars, maar ook de genomineerden want ook al hebben ze nét niet beet, ze zijn te mooi om niet genoemd te worden.

Oscar winnaars

American Factory

De documentaire American Factory won een Oscar in de categorie 'beste documentaire'. De film gaat over een Amerikaanse fabriek die wordt heropent door een Chinees bedrijf. Culturele botsingen tussen de Chinezen en Amerikanen zijn aan de orde van de dag, waardoor de Amerikaanse droom in duigen lijkt te vallen. De documentaire is de eerste productie van het productiehuis van Barack en Michelle Obama. De film is te zien op Netflix

Regie: Julia Reichert, Steven Bognar 

 

 

 

Learning how to Skateboard in a Warzone (if you're a girl)

Deze documentaire won een Oscar binnen de categorie 'beste korte documentaire'. De film vertelt het verhaal van jonge Afghaanse meisjes die in Kabul leren schrijven, lezen en skateboarden. De meisjes volgen een klas bij de non-profit organisatie die kinderen uit achterstandwijken haalt en leert skateboarden. Langzamerhand is te zien dat de meisjes meer zelfvertrouwen ontwikkelen door het skaten.

Regie: Carol Dysinger

Genomineerden 'beste documentaire'

The Edge of Democracy

De meeste documentaires zijn enkel nog in de bioscoop te vinden, maar The Edge of Democracy kun je nu ook bewonderen op Netflix!

Waar te zien:

For Sama, The Cave en Honeyland draaien op dit moment (10-02-2020) nog allemaal in de bioscoop. Zeker de moeite waard om je weekend voor in het filmhuis door te brengen!

 

Genomineerden 'beste korte documentaire'

Life Overtakes Me

Life Overtakes Me is te zien op Netflix.