Talentvolle, jonge makers krijgen met Teledoc Campus financiering voor hun filmplan, om vervolgens onder begeleiding van ervaren collega’s hun films ook daadwerkelijk te maken. Kijk hieronder vier prachtige Teledoc Campus-documentaires die werden genomineerd voor een Gouden Kalf.

Gioia (2019)

Gioia weet pas sinds kort dat ze een bipolaire stoornis heeft. Voorheen danste ze altijd graag, sterker nog: ze genoot ervan om zich helemaal in haar dans te verliezen. Tegenwoordig durft ze dat niet meer, omdat ze bang is dat ze de controle over haar emoties dan verliest.

In de documentaire 'Gioia' horen we haar verhaal en zien we haar psychoses verbeeld in dans, uitgevoerd door Mara Hulspas, danseres van het Scapino Ballet Rotterdam.

Regie: Laura Stek

Huidhonger (2019)

De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd: een simpele aanraking kan een waaier aan emoties oproepen. Het komt regelmatig voor dat mensen, om allerlei redenen, deze nabijheid missen.

In de intieme en letterlijk dicht op de huid gefilmde documentaire 'Huidhonger' zien we mannen en vrouwen die om diverse redenen een gebrek aan aanraking (hebben) ervaren, met soms een hevig verlangen tot gevolg. Door hun huid een stem te geven, wordt er uitdrukking gegeven aan het gemis. Een documentaire die de ziel raakt.

Regie: Lieza Röben

Mensen zoeken naar verhalen ze denken het is een film ofzo (2018)

In Den Helder stond The Hood: een carport waar de Antilliaanse gemeenschap samenkwam. Maar de gemeente besloot er een bulldozer tegenaan te gooien.

De documentaire 'Mensen zoeken naar verhalen ze denken het is een film ofzo' zou gaan over de carport, over de verhalen die zich rondom de carport afspeelden. Maar de carport verdween en de Antilliaanse jongeren hebben zo hun twijfels over de intenties van de regisseur. Voor hen hoeft al die aandacht niet zo.

Regie: Judith de Leeuw

 

Asylum (2017)

Heen en weer geslingerd tussen depressie en euforie is David Brown (29) in de zoveelste psychiatrische instelling beland. ‘Bang voor de dood, en bang om te leven’, zoals hij zelf zegt. ‘Wat moet je dan?’

Met verhalen en humor probeert hij de gekte op afstand te houden. Lukt het hem om weer op eigen benen te gaan staan of verandert hij in een van de ‘valiumzombies’ die hij nu nog parodieert?

Regie: Jaap van Heusden en Jefta Varwijk

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl