De webdocumentaire is inmiddels al weer een aantal jaren aan een opmars bezig. Inmiddels is er dan ook een groot aanbod aan deze interactieve docu´s. Wij zetten een aantal juweeltjes voor je op een rijtje.

Waarom Srebrenica moest vallen (vpro / HUMAN)

Interactieve webdocumentaire behorend bij de gelijknamige televisiedocumentaire van de vpro en HUMAN. De documentaire onthulde dat de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië in het geheim een afspraak hadden gemaakt om geen luchtbombardementen op de Bosnische Serviërs meer uit te voeren. De Nederlandse Dutchbatters, belast met de bewaking van de moslimenclave in Srebrenica, werden hier echter niet van op de hoogte gesteld. Zij vroegen tijdens een aanval van Bosnische Serviërs meermaals tevergeefs om luchtsteun waarna een van de grootste etnische massaslachtingen in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Naar aanleiding van de documentaire kondigde minister Hennis-Plasschaert van Defensie aan een onderzoek te starten.

Tuin der lusten - Jheronimus Bosch (NTR)

In 2016 is het 500 jaar geleden dat de Brabantse schilder Jheronimus Bosch overleed. Ter gelegenheid hiervan haalde het Noord-Brabants museum verschillende grote werken van Jheronimus Bosch uit top-musea in het buitenland naar Den Bosch. De interactieve documentaire Jheronimus Bosch, de Tuin der Lusten biedt een verdiepende rondleiding door het schilderij Tuin der Lusten, algemeen gezien als een van zijn meesterwerken.

Highrise (NYT / National Film Board of Canada)

Interactieve documentaire over de opkomst en invloed van hoogbouw en urbanisatie, gemaakt op basis van het unieke archief van de New York Times. Met een poëtische voice-over van de Canadese zangeres Feist.

Refugee Republic (Submarine)

Wordt in een vluchtelingenkamp ook gewoon brood gebakken en gaan kinderen naar school? Refugee Republic is een interactieve documentaire van tekenaar Jan Rothuizen, fotograaf Dirk-Jan Visser en journalist Martijn van Tol, waarin je als gebruiker zelf door het Iraakse kamp Domiz loopt.

Langs de oevers van de Yangtze (vpro)

Ruben Terlou en Maaik Krijgsman maakten een serie over hun reis langs de oevers van de Yangtze. In de afleveringen leer je China vanuit verschillende invalshoeken kennen. Bij de serie werd ook een interactieve kaart gemaakt waarbij je de reis langs de rivier de Yangtze zelf kunt maken.

Prison Valley (ARTE)

Een stad in de middle of nowhere met 36.000 inwoners en 13 gevangenissen. Een van deze gevangenissen is Supermax, het nieuwe Alcatraz. Een gevangenisstad waar zelfs diegenen die niet zijn opgesloten, vast zitten. Deze webdocumentaire gaat op zoek naar wat de toekomst voor het stadje zal brengen.