Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en solidariteit van en met vrouwen. Speciaal voor deze dag selecteerde 2Doc.nl films over stoere vrouwen die zich niet uit het veld laten slaan. Met ‘Houdt God van vrouwen?’, ‘Naziha’s lente’, en ‘Hooligan Sparrow’.

1. Houdt God van vrouwen?

'Houdt God van vrouwen?' volgt een gelovige vrouw uit Staphorst in haar strijd voor de emancipatie van orthodox-christelijke vrouwen. Hilligje Kok-Bisschop wil een actieve rol spelen in haar kerk en in de SGP, maar de mannen houden de deuren voor haar gesloten. Ze voert haar strijd met humor en passie en blijft trouw aan haar geloof, ook als de kerk haar afwijst. Schrijnend wordt het als  haar homoseksuele zoon ter sprake komt. Waarom is ze niet op zijn huwelijk geweest?

2. Naziha's lente

De alleenstaande Marokkaans-Nederlandse Naziha is moeder van tien kinderen. Ze heeft het niet makkelijk, haar gezin is bestempeld als een groot Marokkaans probleemgezin en ze is negen jaar geleden gescheiden van haar dertig jaar oudere man. Ze strijdt voor de vrijheid van haar en haar kinderen en probeert hen koste wat kost op het rechte pad te houden.

3. Hooligan Sparrow

Uitzending op woensdag 8 maart om 22.55 uur op NPO 2 en daarna op 2Doc.nl

De overheid ziet Sparrow als staatsvijand en zij staat met haar actievoerders steeds onder toezicht. Ze worden voortdurend ondervraagd, geïntimideerd of gevangengezet. Sparrow blijft onverstoord vechten voor vrouwenrechten en social media is haar wapen. Ze is niet bang voor arrestatie of dood. 'Je kunt me vermoorden, maar je kunt de waarheid niet doden.' De protestacties van Sparrow en haar groep gaan 'viral'. Er zijn duizenden volgers, onder wie kunstenaar Ai Weiwei. Het werk van filmmaker Wang is niet zonder risico. Camera's worden vernield en Wang wordt geïntimideerd, maar ze geeft niet op.

Nog meer kijken?