Met zo'n drie 2Docs per week kan de documentaireliefhebber zijn hart in 2017 zeker ophalen. Naar welke pareltjes kijkt de 2Doc-redactie nu al uit?

Land of the Enlightened

'The Land of the Enlightened' van de Gentse filmmaker Pieter-Jan de Pue geeft een uitzonderlijke, prachtig gefilmde inkijk in de wereld van kinderen in Afghanistan. De beelden die debuterend regisseur Pieter-Jan De Pue gedurende een periode van zeven jaar op 16 mm-film vastlegde, geven een bevreemdende maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, dringen we in het spoor van De Pue diep in dit verborgen land binnen waar jonge jongens vogelvrije bendes vormen die handelsroutes controleren, springstof van achtergebleven landmijnen verkopen en roestige tanks als speeltuigen gebruiken. In De Pue’s meeslepende film lopen fictie en documentaire naadloos in elkaar over en wordt de primitieve schoonheid en ruwheid van het overleven op deze plek op ongeziene wijze in beeld gebracht. De film won de prijs voor Beste Fotografie bij het Sundance Filmfestival.

Uitzending op dinsdag 31 januari op NPO 2. Bekijk hier vast de making-of + een recensieoverzicht

Stranger in Paradise

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt 'Stranger in Paradise' op nietsontziende wijze de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen. Stranger in Paradise was de openingsfilm van IDFA 2016 en  leverde zeer uiteenlopende reacties op: waar de een ronduit geïnspireerd was door de film, liep de ander woest de zaal uit. Een spraakmakende film van aanstormend talent Guido Hendrikx, die zowel een kritische blik op de filmwereld als op de vluchtelingencrisis in Europa biedt.

Uitzending op dinsdag 7 februari. Bekijk na afloop onderstaand interview met Guido Hendrikx en acteur Valentijn Dhaenens.

Dream Empire

In 'Dream Empire' van David Borenstein huurt een Chinese bemiddelaar westerlingen in om vastgoed in China verkocht te krijgen. Deze documentaire toont een werkelijkheid die meer bizar is dan de verhalen in veel fictiefilms. In onderstaand fragment vertelt Borenstein hoe hij bij dit Chinese fenomeen terecht kwam en dat ook hij door een bemiddelaar werd gevraagd te acteren dat hij de afgezant van Obama was. Hoe gaan deze bemiddelaars te werk, en wat bereiken ze hiermee?

Uitzending op woensdag 1 februari op NPO 2. In onderstaande aflevering van  The Road to IDFA haalt Ersin Kiris de regisseur op om naar de vertoning van 'Dream Empire' te gaan.

Weiner

De Amerikaanse politicus Anthony Weiner heeft torenhoge ambities en tegelijkertijd een verbijsterend gebrek aan zelfcontrole. Niet één, maar twee keer binnen korte tijd brengt hij zichzelf voor het oog van de gehele natie ten val. Ook zijn huwelijk met Huma Abedin, Hillary Clintons rechterhand, wankelt; pas recentelijk sneuvelde het definitief. Deze film, die opvallend genoeg is gemaakt met medewerking van Anthony Weiner, toont een verbazingwekkend onhandige politicus die ondanks zijn ambities telkens weer de mist in gaat met tenenkrommende scènes tot gevolg. Fascinerend.

Uitzending op woensdag 8 maart op NPO 2

De kinderen van juf Kiet

Een jaar lang volgde het regisseursechtpaar Peter en Petra Lataster de klas van juf Kiet uit het Brabantse Hapert. Haar leerlingen zijn afkomstig uit alle windstreken en het geduld van juf Kiet met haar leerlingen is oneindig. Ze leert ze Nederlands lezen en schrijven, maar vooral ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Een actuele, hartverwarmende film over de impact van een goede en bevlogen lerares op haar klas en de plusminus dertig individuen die daar deel van uitmaken.

De kinderen van juf Kiet wordt in de loop van 2017 op NPO 2 vertoond. Bekijk na de film ook ons interview.

Verder kijken?