Het dorp en de dokter | Alles is tijd - deel 3

Radio Doc

VPRO, NTR

We kennen allemaal de verhalen over de grote Nazi-kopstukken die na de oorlog werden opgespoord. Maar die ene buurman, over wie het verhaal gaat dat hij ook met de Duitsers zou hebben samengewerkt; daarover weten we vaak veel minder. Het dorp en de dokter gaat over zo’n soort buurman.
We sluiten de uitzending af met deel 3 van 'Alles is tijd'.

Het dorp en de dokter

Op een najaarsochtend in 2015 nemen inwoners van het Limburgse grensplaatsje Susteren afscheid van hun geliefde dorpsdokter, de 94-jarige Abe Jan Koldijk. Geïntrigeerd door de wonderlijke verhalen die na de dood van de dokter in het dorp rondgaan, besluit journalist Mathijs de Groot op onderzoek uit te gaan. 

Wie was deze dokter? Hoe kwam hij in Susteren terecht? Beetje bij beetje ontrafelt De Groot een omstreden verleden, waar het dorp maar moeilijk raad mee weet.

Programmamaker De Groot: “Een jaar of vier geleden hoorde ik voor het eerst over Koldijk. Hij was het jaar daarvoor overleden. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp vlakbij Susteren, en kende een aantal mensen die er wonen. Maar van deze dokter had ik niet eerder gehoord. Toch wist ik meteen: over deze man wil ik meer weten.

Ik kon me toen nog geen voorstelling maken van wat ik allemaal over hem te weten zou komen.” We kennen allemaal de verhalen over de grote Nazi-kopstukken die na de oorlog werden opgespoord. Maar die ene buurman, over wie het verhaal gaat dat hij ook met de Duitsers zou hebben samengewerkt; daarover weten we vaak veel minder. Het dorp en de dokter gaat over zo’n soort buurman.  

Het dorp en de dokter kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Alles is tijd - deel 3

Nee, niet die van de klok. Maar die van binnen, diep in onszelf: de tijd zoals we die ervaren. En dat doen we allemaal anders. Voor de één is vandaag omgevlogen, voor de ander kropen de uren langzaam als slakken. Maar achteraf is al die tijd toch weer hetzelfde: namelijk harstikke voorbij. Maakt niet uit hoe je het moment probeert vast te houden: door overal foto's van te maken, of door steeds weer opnieuw dezelfde verhalen op te halen aan tafel, of - zoals radiomaker Marten Minkema doet - al zijn oude werkbandjes met geluiden en stemmen bewaren.

Niet dat Marten al die ruwe opnamen van interviews en sferen zo graag terugluistert; alsjeblieft zeg: dan houdt hij geen tijd meer over! Maar... weggooien kan hij ze óók niet. Waarom eigenlijk niet? Hoe moet je omgaan met herinneringen zonder erin te verdrinken? Misschien weet schrijver en 'tijd-filosoof' Joke Hermsen raad. Luister naar de laatste aflevering van 'Alles is Tijd'.