Makers van Morgen

Makers van Morgen: ALFA

VPRO

Koen (24) spot, schiet, slacht en bereidt wild. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Ondanks de kritische geluiden en discussies rondom de jacht, wil hij dat er meer openheid komt. Kun je een dier liefhebben én doodschieten? Makers van Morgen Imke Slump en Iris Wijngaarde laten in 'ALFA' de jachtwereld zien door zijn ogen.

De jacht is in Nederland een controversieel thema: zo is het afschieten van edelherten bij de Oostvaardersplassen veelvuldig in de media geweest. Deze discussie rondom jagen maakte Iris en Imke nieuwsgierig. Waarom moet er gejaagd worden in Nederland? Wat doet een jager nou eigenlijk precies? Een half jaar lang volgden ze de Limburgse jager Koen, om antwoord te krijgen op hun vragen.

Regie: Iris Wijngaarde en Imke Renee Slump

2Doc Reports ALFA

2Doc gaat in gesprek met regisseurs Iris Wijngaarde en Imke Renee Slump. Is hun blik op de jacht veranderd tijdens het maken van de film? En eten ze zelf vlees? De jonge regisseurs vertellen over het intensieve maakproces en wat de prijs op het CampusDoc-festival hen heeft gebracht.

Meer over de Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen is bijna twee jaar gedraaid voor de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis: 'De nieuwe wildernis'.

De serie is opgebouwd uit drie delen waarin de circle of life wordt gevolgd in Nederlands meest aansprekende natuurgebied: De Oostvaardersplassen. In één van 's werelds dichts bevolkste landen, op een voormalige zeebodem op land van nog maar 40 jaar oud heeft zich spontaan een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. Hier speelt zich een voor Nederland uniek 'experiment' af: natuur mag hier zijn gang gaan.

Het resultaat hiervan is een ongerept stuk wildernis in de pas veertig jaar oude Flevopolder dat extreem afwijkt van alle andere Nederlandse landschappen.