3Doc:

De onbegrijpelijke dood van Mitchel

BNNVARA

Op 30 mei 2016 kwam er een einde aan het leven van Mitchel Winters. Hij was nog maar 21 jaar. Mitchel liet zich doodschieten in een park in Schiedam. Hij belde zelf 112, omschreef zichzelf als een mogelijke overvaller en liep recht op de toegesnelde agent af die hem waarschuwde te zullen schieten als hij niet zijn handen zou laten zien. Zeven kogels vuurde de agent af, een ervan raakte Mitchel in zijn hart.

Waarom pleegde Mitchel zelfmoord en waarom koos hij voor zo’n dramatisch en gewelddadig einde door politiekogels? Wat bracht hem daartoe? In een krachtige, dynamische en bij vlagen zoekende terugblik op zijn leven en dood proberen familie, vrienden en betrokkenen antwoorden te vinden op deze vragen. Zo wordt een beeld geschept van een jongen voor wie het leven in onze samenleving wellicht een maatje te groot was. De onbegrijpelijke dood van Mitchel is een coproductie van Witfilm en BNNVARA. Het is het regiedebuut van Wytzia Soetenhorst, die eerder onder andere research deed voor de serie Van God Los.

Regie Wytzia Soetenhorst

Interview met de maker

Waarom liet Mitchel zich op 21-jarige leeftijd door de politie doodschieten? Regisseur Wytzia Soetenhorst gaat op zoek naar antwoorden. Zij en Mitchels vriend Mike vertellen erover in De Nieuws BV.

Meer over 'suicide by cop'

De dood van Mitchel lijkt erop te duiden dat hij dit heeft uitgelokt; ‘suicide by cop’. In de Verenigde Staten is dit een bekend fenomeen, en in Nederland zijn in 25 jaar acht van dit soort gevallen geïdentificeerd. Jaap Timmer, hoofddocent maatschappelijke veiligheid aan de Vrije Universiteit, deed hier onderzoek naar en beschrijft in dit artikel in het Algemeen Dagblad drie casussen.