2Doc:

Ubiquity

VPRO

Het internet sluit zich steeds verder om ons heen, met het doel uiteindelijk iedereen, overal altijd te bereiken. Maar sommige mensen verdragen de straling van de draadloze netwerken niet en voelen de onzichtbare pulsen in hun lichaam. Zijn zij de kanaries in de kolenmijn?

De briljante Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Japan en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten.

Is er voor hen nog plek op deze planeet als, straks met 5G en verder, alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt?

Regie: Bregtje van der Haak

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Chris Kijne met regisseur Bregtje van der Haak over haar documentaire 'Ubiquity'.

Verder praten?

De digitale impact

Op dinsdag 30 oktober 2018 organiseerde de VPRO een debatavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam over de steeds verdergaande digitalisering van ons leven. Aan de hand van vier documentaires: The Cleaners, Bewaren, More Human than Human en Ubiquity, werd er doorgepraat over hoe verborgen krachten in dit digitale tijdperk ons bestaan steeds meer beïnvloeden.