News letter

2Doc:

Moederliefde

NTR

Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden.

Ze was het vijfde kind uit deze familie dat uit huis werd geplaatst. Haar vader zei destijds: 'We gaan net zo lang door totdat we er een mogen houden.' Hoe kijken Cynthia en haar drie zussen terug op hun jeugd, de kinderwens van hun ouders en de beslissingen van de rechter?

Cynthia Stomphorst wordt 21. Na de definitieve uithuisplaatsing toen ze vier was, is haar jeugd getekend door opvang in een kinderhuis en bij verschillende pleeg-, crisis- en weekendmoeders. Nu, op de rand van volwassenheid, woont ze noodgedwongen een tijdje bij haar biologische moeder. Cynthia moet haar weg vinden in de wereld en zoekt een eigen plek.

Cynthia is de jongste dochter en als enige niet zwakbegaafd. Samen met haar moeder en haar zussen toont ze ons een verhaal over moederliefde en de betekenis van moederschap.

Zembla: Ouderlijke onmacht (1997)

De kinderen die bij Yvonne en Bertus Stomphorst worden geboren, worden steeds weer door de kinderrechter uit huis geplaatst omdat de ouders niet in staat zijn hun kinderen op te voeden. Ook hun tweejarige dochter Cynthia wordt in eerste instantie uit huis geplaatst maar in hoger beroep wordt beslist dat zij voorlopig bij haar ouders mag blijven tot er een gedegen onderzoek is gedaan. De ouders worden gevolgd in hun dagelijks leven, tijdens en na de rechtszitting van de kinderrechter in Rotterdam, tijdens een dagje uit naar de dierentuin en de kermis met hun kinderen, tijdens de bezoeken aan hun uit huis geplaatste kinderen die in pleeggezinnen en kindertehuizen verblijven en tijdens gesprekken met de jeugdzorg.

Kijk ook van Mirjam Bartelsman..