2Doc:

Waarom Srebrenica moest vallen

VPRO, Human

Inlichtingendiensten hebben de verovering van de moslimenclave Srebrenica door Bosnisch-Servische troepen en de daarop volgende massamoord op duizenden moslims niet kunnen voorkomen. Aldus de conclusie uit het vuistdikke rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). In deze documentaire laten de makers een ander geluid horen. Op 16 december 2015 werd bekend dat minister Hennis-Plasschaert van Defensie naar aanleiding van de documentaire opdracht heeft gegeven aan het NIOD om het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de val van de enclave te heropenen.

Ontwikkelingen n.a.v. deze documentaire

Over deze documentaire

De redactie van Argos (Human/VPRO) stuitte op documenten die een nieuw licht op de zaak werpen en reisde samen met Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van de val, terug naar Srebrenica. Zijn eerste bezoek aan de voormalige enclave sinds de massamoord.

De Bosnische moslimenclave Srebrenica werd op 11 juli 1995 veroverd door de troepen van generaal Ratko Mladić. Nederlandse Dutchbat-militairen die onder VN-vlag in de enclave gestationeerd waren konden dit niet voorkomen. In de dagen die volgden werden meer dan achtduizend moslimmannen vermoord. Het is de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) deed ruim vijf jaar onderzoek naar de gebeurtenissen. Het duizenden pagina’s tellende rapport leidde in 2002 tot het aftreden van het kabinet-Kok. Daarna volgde een parlementaire enquête.

Waarom kwam er geen luchtsteun?

Voor de documentaire filmden de makers oud-minister Joris Voorhoeve die nog altijd worstelt met de val van Srebrenica. Hij sprak op zijn reis met onderzoekers en overlevenden. Zowel voor hen als voor de oud-bewindsman blijft de belangrijkste vraag: waarom kwam er geen luchtsteun in de vroege ochtend van 11 juli 1995 toen de massamoord nog voorkomen had kunnen worden?

Luchtsteun die werd toegezegd in januari 1994 toen de Nederlandse regering akkoord ging met het leveren van troepen aan de Verenigde Naties. Een belofte die in juli 1995 werd herhaald maar werd gebroken.