Biografie
Milou Gevers (1991) maakt documentaires over ouder-kind relaties. Ze kaart thema’s aan als lastige loyaliteitsgevoelens, je verantwoordelijk voelen voor het geluk van je ouders en de mythe van het moederschap. Milou gelooft in de kracht van kwetsbaarheid en poogt in haar documentaires dat wat te pijnlijk is en onuitgesproken blijft bespreekbaar maken.

Milou studeerde in 2020 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire Waarom bleef je niet voor mij? (HUMAN), die in 2021 door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences als eerste Nederlandse documentaire werd bekroond met de studenten Oscar. In Waarom bleef je niet voor mij? vertellen vier kinderen, die tijdens de basisschool een ouder verloren aan zelfmoord, over de reis die zij aflegden vanaf het moment dat zij het nieuws hoorden. Milou stelt hun, als lotgenoot die zelf op dezelfde manier haar moeder verloor, de vragen die niemand destijds aan haar durfde te stellen.

Haar korte jeugddocumentaire Zomer zonder jou (2023) won o.a. de de kinderjury prijs op JEF. In deze film gaat Julie samen met haar pasgescheiden moeder naar een éénoudercamping in Frankrijk. Door andere leeftijdsgenoten met gescheiden ouders te ontmoeten tijdens haar vakantie, heeft ze een uitlaapklep voor haar gevoelens en leert ze hoe ze om kan gaan met haar pijn.

Milou’s meest recente film Spijtmoeders (2024, VPRO) is een hybride documentaire over drie vrouwen die verstikt worden door het moederschap en elk op hun eigen manier worstelen met de hoge verwachtingen die de maatschappij aan moeders stelt. Milou onderzoekt de vraag: wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig wordt van je rol als moeder?

Milou werkt naast haar eigen films als freelance documentaire regisseur voor verschillende (jeugd)programma’s. Spijtmoeders (VPRO) is vanaf 16 mei te zien op 2Doc.nl.

Beschikbaar op 2Doc.nl van deze maker