NPO 2 Extra:

Pray for our Sinners

VPRO

Aan de hand van de verhalen van gewone burgers die zich verzetten tegen de status quo confronteert deze documentaire van filmmaker en journalist Sinéad O'Shea de recente Ierse geschiedenis van wreedheid tegen kinderen en vrouwen.

Pray for our Sinners

Vrijdag 7 juni 2024 - 14 juni online

NPO 2 Extra, 2Doc.nl en NPO Start 20:30

Meer over deze documentaire

In Pray For Our Sinners keert filmmaker Sinéad O’Shea terug naar haar geboorteplaats Navan, net ten noorden van Dublin, om te graven in een recent verleden dat nog steeds gehuld is in geheimhouding. De film werpt een licht op de leidinggevende rol van de katholieke kerk in elk aspect van de Ierse samenleving.

Voordat abortus in 2018 in Ierland werd gelegaliseerd, hadden vrouwen weinig mogelijkheden voor een ongewenste zwangerschap. Vrouwen zonder sociale connecties werden behandeld als een bedreiging voor de samenleving.

In het hele land vertrouwen katholieken volledig op de kerk om morele grenzen te stellen, hun kinderen onderwijs te geven en gezinsproblemen op te lossen. Weinigen durfden te protesteren toen zwangere meisjes in afzondering werden gestuurd, toen hun baby's werden weggevoerd voor adoptie of toen scholen lijfstraffen uitdeelden.

Met medeleven en volharding zorgt O’Shea ervoor dat haar buren zich openlijk uitlaten over de wrede behandeling van jonge vrouwen die buiten het huwelijk zwanger raakten en van hun families werden gescheiden om in groepswoningen te worden geplaatst. De film concentreert zich op de buitengewone figuren in de Navan-gemeenschap die ervoor kozen terug te vechten tegen de status quo.

Regie: Sinéad O'Shea
Omroep: VPRO
Producent: SOS Productions

Bekijk ook

Meer documentaires over religie