2Doc Kort:

De tramaanslag

KRO-NCRV

Vijf jaar geleden, op maandag 18 maart 2019 opent Gökmen Tanis het vuur in een tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht. Schoten klinken op dat moment door de tram en later ook daarbuiten. Bij de aanslag komen vier mensen om het leven en raken zes mensen gewond. Sommige inzittenden weten ternauwernood te ontsnappen, velen lopen een trauma op. Mensen die de gebeurtenis van dichtbij hebben meegemaakt vertellen hun verhaal in de korte documentaire 'De tramaanslag'.

De tramaanslag

Maandag 18 maart

NPO 2 22:20

Meer over deze documentaire

In de documentaire vertellen verschillende mensen die de aanslag van dichtbij meemaakten hun verhaal. Paul zat in het tramstel waar de dader instapte, liep PTSS op en vertelt nu voor het eerst in de media over wat hij heeft meegemaakt. Ook twee nabestaanden vertellen over de impact op van de aanslag. René verloor zijn 19-jarige dochter Roos, nadat hij haar zelf met de scooter bij de tramhalte had afgezet. Michael verloor zijn 74-jarige vader, Willem, bij de aanslag. Beiden vertellen openhartig over het gemis van hun dierbaren. 

De aanslag heeft ook diepe sporen achtergelaten bij hulpverleners. Mirjam de Jong,  manager van het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht, vertelt over hoe die 18e maart verliep en ze zelf moest bijspringen om te helpen bij een reanimatie. Daarnaast vertelt journalist Peter Huting hoe het was om als een van de eerste ter plaatse te zijn.

Regie: Tijmen Beijes, Jeanneau van Beurden
Omroep: KRO-NCRV

In de media

Meer documentaires over Utrecht