2Doc:

Broertje is verdwaald

MAX

De 4-jarige Léon Wesly wordt in 1943 opgepakt door de nazi's en in Auschwitz vermoord. Het leven van zijn oudere zus die het zag gebeuren en dat van de broer en zus die na de oorlog zijn geboren, staat 81 jaar later nog altijd volledig in het teken van deze traumatische gebeurtenis.

Broertje is verdwaald

Donderdag 15 februari 2024

NPO 2, NPO Start en 2Doc.nl 22:20 uur

Meer over deze documentaire

In november 1943 duikt Broertje onder in Voerendaal, bij hetzelfde gezin als zijn dan zevenjarige zus Leni. Een buurvrouw, die lid is van de NSB, verraadt Broertje in ruil voor vijfentwintig gulden. Leni wordt niet verraden, vanwege haar blonde haren en het verhaal dat ze een weeskind uit Rotterdam is. Maar haar vierjarige broertje is in het dorp bekend als een Joodse onderduiker en zijn zwarte haar en donkere ogen lijken dat te bevestigen.

Mannen in zwarte pakken verschijnen met hun auto en nemen Broertje mee. Vanuit de keuken waar ze zich heeft verstopt, neemt Lenie de hele toedracht waar. Nu, tachtig jaar later, heeft ze nog altijd spijt dat ze toen niets heeft gedaan. Het verhaal van Broertje wordt verteld aan de hand van handgetekende 2D-animaties, die als een duister sprookje door de film waren.

Regie: Bart Hölscher
Omroep: MAX
Producent: RB&H Mediaprojecten

Meer herinneringen aan de Holocaust

Verder lezen over dit onderwerp

Meer over de Tweede Wereldoorlog