2Doc

Het Nieuwe Soestdijk

EO

Frans Bromet volgt hoe de verbouwing van Paleis Soestdijk op obstakels van overheden en bezwaarmakers stuit. Een indringende en zo nu en dan humoristische film over hoe het kan (tegen)werken in Nederland als je iets nieuws wil ondernemen.

Nederland maakt zich op voor de veelbesproken herinrichting van paleis Soestdijk. De eigenzinnige documentairemaker Frans Bromet volgt gedurende enkele jaren en op de hem kenmerkende wijze het team dat de torenhoge ambities moet realiseren. Maar de obstakels reiken verder dan het paleis en de directe omgeving. De renovatie en innovatieve nieuwbouw hebben namelijk ook gevolgen voor de omliggende gemeenten Soest en Baarn. Lukt het met behoud van de koninklijke geschiedenis om een nieuw kloppend cultureel Hollands hart te creëren?

Regie: Frans Bromet
Omroep: EO

Frans Bromet (1944) heeft door de jaren heen zijn eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er geen ruimte is voor enscenering. Hij brak door bij het grote publiek met de serie Buren (1990) waarin hij, met zijn herkenbare stemgeluid en insinuerende vragen, het Nederlandse publiek 75 afleveringen lang wist te boeien. Voor zijn complete oeuvre ontving hij in 2017 een zilveren Ere-Nipkowschijf.

Met de billen bloot

In de serie ‘Makers met de billen bloot’ doet Frans Bromet een boekje open over zijn eerste filmervaringen, 'geheime' trucs, grootste blunders en geeft hij tips voor beginnende filmmakers.

Nooit meer slapen

In het VPRO-programma Nooit meer slapen spreekt presentator Femke van der Laan uitgebreid met Frans Bromet over zijn nieuwste documentaire Het nieuwe Soestdijk.

Het beste van Bromet

Met zijn indringende stem confronteert Bromet nietsvermoedende subjecten met suggestieve vragen. Dit levert bijzondere documentaires op. Hier vind je tien unieke docu's van Bromet.