2Doc

Hitlers kindsoldaten

AVROTROS

In het voorjaar van 1945 werden honderden Nederlandse kinderen in de kazerne van Graz als SS'ers klaargestoomd om naar het naderende oostfront te gaan.

Vele van hen kregen voortijdig met oorlogsgeweld te maken. Bombardementen, fusillades en massamoorden vonden plaats op het kazerneterrein. Heftige gebeurtenissen waar de nog levende getuigen, zoals Jan, nog altijd aan terugdenken. Wie waren deze kindsoldaten en hoe kwamen zij als de laatste SS'ers terecht in de maalstroom van de oorlog? In Hitlers Kindsoldaten blikken in totaal vijf toenmalige kindsoldaten terug op deze levensbepalende gebeurtenissen.

Uit Hitlers Kindsoldaten, NSB-kinderen geronseld voor de Waffen-SS, blijkt dat degenen die tekenden voor de SS veelal onder druk werden gezet of na valse beloftes werden overgebracht naar de SS-kazerne in Graz. Jongens die wegliepen, werden opgepakt en riskeerden de doodstraf. 

Geallieerde piloten, verzetsstrijders en deserteurs werden op het kazerneterrein gefusilleerd. Begin april 1945 vond een massamoord plaats, toen meer dan 150 Hongaarse Joden op het exercitieterrein werden doodgeschoten door dronken SS'ers. De meeste jonge rekruten moesten op hun kamers blijven, maar iedereen hoorde het schieten. Daarna volgde de tocht naar het front en de vlucht voor het Russische leger.

Nu, 77 jaar later, zijn er nog maar weinig van deze getuigen in leven. Na het grootste deel van hun leven gezwegen te hebben, vertellen zij nu hun complete verhaal. Nog altijd denken ze dagelijks terug aan deze gebeurtenissen die zo'n diepe stempel hebben gedrukt op hun leven.

Regie: Remco van Leen