Retour Kalifaat - de erfenis van een slagveld

BNNVARA

Sinan Can trekt door Noord-Syrië, waar IS verslagen werd. Hij spreekt met enkele Europese IS'ers om te horen hoe zij terugkijken op het regime van Islamitische Staat.

Twee jaar na het instorten van het zelfbenoemde Kalifaat ziet Sinan hoe de Syrische Koerden de brokstukken van een oorlog opruimen. Na de laatste veldslag in het stadje Baghouz in het noorden van Syrië namen de Koerden duizenden IS-ers gevangen, onder wie honderden Europese jihadisten. Zij zitten inmiddels twee jaar vast en willen terugkeren. Deze zomer haalde de Nederlandse autoriteiten Ilham B. uit Gouda op omdat de rechter haar proces dreigde stop te zetten. Sinan spreekt in Syrië met Nederlandse IS-vrouwen, die, net als Ilham B., hopen te worden opgehaald. 

Ook gaat Sinan in gesprek met Yazidi-vrouwen, die net bevrijd zijn. Ze vertellen hem over de gruwelijke periode die zij hebben meegemaakt in de Islamitische Staat; bijvoorbeeld over hoe zij op een markt als slaven werden verkocht en werden meegenomen door IS-mannen. Eén van hen vertelt hoe haar tienjarige zusje voor haar ogen werd verkracht. De vrouwen kunnen niet terug naar hun eigen gemeenschap, omdat hun kinderen, die ze kregen uit hun gedwongen huwelijk met de IS-mannen, niet worden geaccepteerd. 

Regie: Sinan Can en Daniëlle van Lieshout

Meer docu's over misdaad