2Doc:

The Prophet and the Space Aliens

VPRO

Na een vermeende ontmoeting met buitenaardse wezens wordt Raël grondlegger en leider van 's werelds grootste ufo-religie.

Het verhaal van Raël en zijn ambitieuze pogingen om nieuwe gebieden te betreden op zoek naar loyale volgelingen, werpt licht op de vele thema's en vragen die religie en geloof blootleggen. Wat is het verschil tussen een sekte en een religie? Waarom accepteren we het Bijbelse verhaal van een man die een conversatie heeft met een brandende struik wél en hebben we meer moeite met het verhaal van een man die een voorspelling ontvangt van buitenaardse wezens?

Yoav Shamir vraagt vooraanstaand godsdiensthistoricus, professor Daniel Boyarin, om zijn mentor te zijn. De zoektocht brengt hem van het prachtige huis van Raël in Okinawa naar diens slaperige geboorteplaats in Frankrijk, van het 'plezierziekenhuis' van de Raëlianen in Burkina Faso naar de groeiende Raëliaanse gemeenschappen in Azië, Europa en Noord-Amerika.

Regie: Yoav Shamir
Omroep: VPRO

Producent: Tanya Aizikovich, Steven Markovitz, Yoav Shamir

Meer weten over raëlisme

Raëlisme: de aarde is geschapen door aliens

Tekst: Anna Tuinhout

Seksuele vrijheid, een Clitbox, aliens die zorgen voor het leven op aarde? In het Raëlisme hebben ze het allemaal. Hier lees je meer over deze religie. 

Raëlianen geloven dat al het leven op aarde is geschapen door een buitenaards ras (Elohim) in een laboratorium. Raëlianen doen er alles aan om de buitenaardse scheppers te verwelkomen, want: ‘Wie wil niet ‘de scheppers van het huidige leven op aarde’ ontmoeten?’

Bandjes voor de liefde
Eén van de dingen die voorop staat in het Raëlisme is: seksuele vrijheid. Om ervoor te zorgen dat je niet je tijd verdoet aan iemand die niet in jou geïnteresseerd is of misschien al een partner heeft, hebben ze binnen het Raëlisme iets bedacht wat helpt om sneller de geschikte (seksuele)partner te vinden: het bandjessysteem. 

Als je een paars of roze bandje draagt, dan betekent dit dat je homoseksueel bent. Als je een rood bandje draagt, dan betekent dit dat je meerdere partners hebt of wil hebben. Groen betekent dat je monogaam bent en wit betekent dat je geen partner wil. Je hoeft dus niks tegen elkaar te zeggen over je seksuele voorkeur. Je moet gewoon het juiste kleur bandje dragen.

De Clitbox
De meeste Raëlianen leven in Burkina Faso (Afrika). In een groot gedeelte van Burkina Faso is het normaal dat je als vrouw wordt besneden, zodat seks geen genotsdoel meer heeft. Als reactie hierop heeft de stichter van het Raëlisme een ziekenhuis gefinancierd en er samen met zijn volgelingen voor gezorgd dat er operaties mogelijk waren waarbij de clitoris weer hersteld werd: Clitoraid.

Om geld in te zamelen voor dit ziekenhuis werd de Clitbox opgezet. Dit was een actie waarmee Raëlianen mensen aanspoorden om bij elke orgasme dat ze kregen, of waar ze alleen al aan een orgasme dachten, geld in de Clitbox moesten stoppen. 

Go Topless
Niet alleen seksueel genot staat bij het Raëlisme hoog in het vaandel, maar ook seksuele vrijheid en de gelijkheid daarin. De titel van dit kopje zegt het misschien al een beetje, maar het Raëlisme vindt dat als mannen topless mogen zijn, dat vrouwen datzelfde grondwettelijke recht moeten hebben. 

Clonaid
Raëlisten geloven in klonen en onderzoek daarnaar steunen. Ze geloven namelijk dat de Elohim ook mensen klonen. Zij zouden de mensen klonen die “goed en waardig” hebben geleefd.

Een wereld zonder werk en geld
Het Paradisme is voor een wereld zonder werk en geld. Een politiek systeem waar alle goederen en diensten gratis door robots overgenomen kunnen worden, zodat mensen zich kunnen richten op wat ze echt willen in het leven in plaats van ‘verplicht’ te moeten werken voor de kost. 

Buitenaards experiment
Het Raëlisme is ontstaan nadat Claude Raël Vorilhon heeft beweerd dat hij meerdere ontmoetingen had met een alien van een andere planeet. De boodschap die hij na deze ontmoetingen ‘moest’ verspreiden is: “De mensheid is een buitenaards experiment.” 

Claude heeft deze boodschap en zijn ontmoetingen doorvertaald in een boek “De Boodschap gegeven door buitenaardsen”, waarna hij de vereniging Madech oprichtte. Deze vereniging zou hem helpen deze boodschap te verspreiden en de scheppers van de mens te verwelkomen en samen te brengen. Madech werd later de Raëliaanse Beweging. In het einde van het jaar 1974 had de vereniging 170 leden. Nu zijn er meer dan 100.000 leden in meer dan 120 landen. De beweging bestaat al bijna 50 jaar.

meer over sektes

Meer documentaires over religie