De Zomergastendocumentaire

The Radiant Child

VPRO

Portret uit 2010 van beeldend kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960-1988), gemaakt door bevriende filmmaker Tamra Davis.

De eerste Zomergast van dit jaar, Typhoon, toonde in zijn avond onder andere een fragment uit onze Zomergastendocumentaire. 'Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child' is een intieme documentaire die vriendin Tamra Davis maakte over de rise & fall van deze charismatische kunstenaar. Nooit eerder vertoonde archiefbeelden en interviews met Basquiat en zijn opzienbarende vriendenkring wisselen elkaar af in een portret dat ontroert en inspireert.

In het midden van de jaren 70 was de POP ART over zijn hoogtepunt heen. POP ART zat gevangen in de zielloze, koude en mechanische maatschappij die haar onderwerp was. En daar was ineens Jean-Michel Basquiat, die een ander verhaal vertelde in deze periode die gemarkeerd wordt door een diepe leegheid doordrenkt van beelden die elkaar opheffen.

Begin jaren 80 maakte hij al snel naam. Basquiat was van Haïtiaans/Amerikaanse afkomst en begon zijn loopbaan als graffitiartiest onder de naam SAMO, een afkorting voor "same old shit'. Mede door de bescherming en samenwerking met de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol, die later ook zijn mentor werd.

De New Yorkse kunstscene in de jaren tachtig was niet bepaald verstoken van geld en er werden dan ook werken voor ongelooflijke bedragen verhandeld. Jean-Michel Basquiat bouwde in slechts 8 jaar een indrukwekkend oeuvre op. Hij schilderde expressieve en kleurrijke werken in een naïeve stijl. Meestal schilderde hij in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick op grote formaten.

Regie: Tamra Davis