donderdag 2 juli 22:10 NPO 2

Gebroken Kabul

BNNVARA

Crystal meth, gemaakt uit een plant. Het is een innovatie die bezig is het Afghaanse volk in hoog tempo kapot te maken, constateert Sinan Can in deze korte documentaire.

Afghanistan gaat gebukt onder een groot drugsprobleem. Tien procent van de bevolking heeft een drugsverslaving als gevolg van oorlog, armoede en werkloosheid. In het land kun je eenvoudig en goedkoop aan drugs komen. Een van de oorzaken daarvan is een nieuwe ontdekking: de Afghanen weten sinds kort hoe ze uit een eeuwenoude plant op grote schaal crystal meth kunnen produceren.

Sinan Can reist af naar Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, en onderzoekt hoe desastreus de gevolgen hiervan zijn voor het veelgeplaagde land. Maar hij begint in Nederland, in het dorpje Achterdrempt.

'Ik zat niet eerder zó dicht op de gebroken levens van mensen onder barre omstandigheden' 

Sinan Can

Onder een brug in Kabul komen veel verslaafden samen. Sinan spreekt er kinderen en vrouwen die aan de crystal meth zitten en gaat langs bij verslavingsklinieken. Ook spreekt hij met een onderzoeker van de Afghaanse drugseconomie die laat zien hoe deze 'Afghan Meth' zijn weg over de wereld vindt. Zal deze nieuwe, superverslavende drug straks ook op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn?

Sinan: 'Ik heb in eerdere reizen naar Afghanistan oorlogsleed en uitgezette kinderen gezien, maar zat niet eerder zo dicht op de gebroken levens van mensen, die onder barre omstandigheden leven. Het heftigst om te zien vond ik dat hele gezinnen hier aan de drugs zitten en kinderen volledig aan hun lot worden overgelaten.'

meer van Sinan Can