Het Uur van de Wolf

Displaced Pieces, a Spy Story

NTR

De overgrootvader van kunstenaar Rayyane Tabet was betrokken bij de ontdekking van een beroemde archeologische vindplaats in Syriƫ. Als geheime missie verzamelde hij informatie over de opgravingen en spioneerde hij voor de regering in Beiroet. Rayyane Tabet vertelt dit indrukwekkende verhaal met architectuur, woord- en beeldhouwkunst.

Tell Halaf werd in 1889 ontdekt door de Duitse diplomaat Max von Oppenheim, voor wie de overgrootvader van Tabet secretaris was. In navolging van het werk van Tabet ontrafelt Displaced Pieces een verhaal over oorlog, verwoesting en wederopbouw door middel van kunst. Regisseur Catherine van Campen volgt Tabet bij het opbouwen van een groot kunstwerk over deze geschiedenis van archeologie en spionage.

Regie: Catherine van Campen

Rayyane Tabet

Volgens Rayyane Tabet (1983) leven we in een permanente toestand van verwoesting en herstel. We zijn omgeven met objecten die gemaakt, verwoest en begraven worden. Maar ook weer worden herontdekt, hersteld, weer verwoest en weer hersteld. Het verlies van cultureel erfgoed en het verlies van een thuis is een actueel verhaal van alle tijden. Met uniek archiefmateriaal van de opgravingen en beelden van bombardementen, duizenden scherven en wederopbouw legt de kunstenaar de verbinding met zijn persoonlijke verhaal. Zo bezoekt hij zijn ouderlijk huis in Beiroet dat elf keer is verwoest. Zelf noemt hij het geen verwoesting, maar momenten van transitie, wat nieuwe mogelijkheden schept.

Het werk van Tabet duikt de laatste jaren overal op; van het Metropolitan Museum of Art in New York tot het Louvre in Parijs. Met zijn installaties over beeldhouwkunst en architectuur probeert hij begrip te kweken voor de paradoxen in onze chaotische samenleving.

Meer